EdetHus hyresgäst Lilla Edet Bryggeri fortsätter sina satsningar i kommunen. Nyligen öppnade man lunchrestaurang som nu också får hantverkstorg, och man ska dessutom börja tillverka calvados.

– Vi brinner verkligen för lokal utveckling, säger Anette Pålsson.

Frukost- och lunchserveringen är inne på sin tredje vecka, och nya människor hittar hela tiden hit konstaterar Anette Pålsson, som driver Lilla Edet bryggeri tillsammans med maken Torbjörn Wellrath.

– Vi ser det som en naturlig utveckling av vår verksamhet, och det blir ett bra komplement till Lilla Edets restaurangutbud. Våra jätteduktiga kockar Christer Bäckman och Chrissie Boström lagar stekfrukost och husmanskost från grunden, och det är alltid populärt.

Måndagar har man dock stängt, eftersom de inte tror att det finns underlag för mer just nu. Däremot har man precis fått ännu ett Leader-projekt beviljat, finansierat med EU-medel för landsbygdsutveckling. Projektet går ut på att ge bygdens hantverkare möjlighet att ställa ut och sälja sina produkter i en hantverkshörna i en särskild del av restaurangen under öppettiderna.

– Det kan handla om honungsodlare, smyckesdesigners, chokladtillverkare eller vilken sorts hantverk som helst. Poängen är att de kan ha sina produkter här till försäljning utan att själva vara här, och vi tar en liten procent av det som blir sålt. Småskaliga hantverkare har sällan råd att hyra lokaler i centralt läge, men här får de en helt annan möjlighet. Intresset är redan stort och vi har ett första möte denna vecka, säger Anette Pålsson.

I projektet ingår också att ha öppet vissa kvällar med hantverkscafé, där hantverkarna kan finnas på plats och berätta om sina produkter.

– En annan satsning vi ska göra nu är att ordna senioreftermiddagar med mat och musikunderhållning, kanske en gång i månaden eller varannan.

Bryggeriet kommer också att fortsätta med den uppskattade tjejkvällen för kvinnliga företagare, liksom med sina pubkvällar och olika event. När komikern Thomas Pettersson kommer till kulturhuset Eden nu i höst ska man tillsammans med Lilla Edets MC-klubb ha en slags förfest i puben innan evenemanget.

– Man måste förboka, men förfesten är öppen för alla. Det kommer att bli ett kul sätt att starta fredagskvällen!

EdetHus har tidigare berättat att bryggeriet även ska starta sprittillverkning i sina bryggerilokaler på Lödöse Varv. Destillationsutrustningen är på gång, och det första som ska tillverkas är Calvados, i samarbete med Lödöse Musteri.

– Vi har så många idéer om lokal samverkan och roliga evenemang som vi vill genomföra – samarbeten är det roligaste vi vet. För oss är det jätteviktigt att fortsätta bidra till kommunens utveckling, avslutar Anette Pålsson.

(Bild nedan: Sanny Mattelin, VD för EdetHus, kocken Christer Bäckman liksom Torbjörn Wellrath och Anette Pålsson, ägare till Lilla Edet Bryggeri)