Den perfekta lokalen för StyleByKatinka dök upp hos EdetHus. Nu har stylingföretaget flyttat in på Lödöse varv, med lager och showroom i ett.

– Nu får jag helt andra förutsättningar, säger företagaren Emelie Klar.

Det är lite som att komma in i en bostad och inredningsbutik samtidigt. Den bekväma soffhörnan vid fönstret är ytterst inbjudande med sina fina kuddar, snygga rottingbord och vårfräscha blomarrangemang i den stora krukan. Det går inte att gissa att den här lokalen tidigare inrymde beslagstillverkning.

– Jag var verkligen i behov av en större lokal, eftersom jag växt ur den förra inne i Lilla Edet. När jag fick nys om denna på Lödöse varv blev jag jätteglad, för den är toppen och ligger så himla bra, säger Emelie Klar som driver Style By Katinka.

Det har varit några hektiska veckor för Emelie att ställa allt i ordning som hon vill ha det, och nu väntar hon på skylten som ska monteras utanför. Lokalen ligger i markplan av gamla Elfhems gymnasium, intill Kvarnkontoret. Tidigare hade LM Stål båda våningsplanen, men när man bestämde sig för att avveckla beslagstillverkningen och istället satsa helt på ståltekniken, behövde man inte längre utrymmet i bottenplan.

– Jag fick ta över deras hyllor, som är helt perfekta för alla mina saker. Det är så roligt att inte bara ha ett lager utan också plats för att bygga upp en trivsam miljö. På det viset får jag både ordning och inspiration.

Efter att Emelie Klar sagt upp sig från Ginatricot där hon bland annat hade ansvar för dekor och skyltning, bestämde hon sig för att satsa på sin dröm om att jobba med inredning. En fastighetsbyrå i Lilla Edet hörde av sig och undrade om hon kunde styla försäljningsobjekt som behövde ett lyft.

– I Lilla Edet finns ingen annan som sysslar med homestyling, och idag har jag även uppdrag i grannkommunerna. I storstäderna är det jättevanligt med bostadsstyling innan försäljning, och det börjar bli vanligare även på mindre orter. Allt fler inser att det höjer värdet på fastigheten, säger Emelie.

Bostadsstyling kan handla om alltifrån att lägga till lite kuddar, plädar och andra smådetaljer till att byta ut möbler till att möblera helt tomma objekt. Det vanligaste är att man behöver plocka bort sådant som ”stör” menar Emelie, till exempel udda stilkrockar eller starka färger.

– Det viktiga är att intresserade köpare ska inspireras och kunna tänka in sig själva i bostaden.

Att homestyling har betydelse får Emelie Klar bekräftelse på varje gång. Kunderna blir överraskade över vilken skillnad det gör med en hyfsat liten förändring, och ofta får hon höra ”oj vad fint, nu vill vi inte sälja längre”. Vid ett tillfälle var det en säljare som inte fick sålt sin lägenhet, men när Emelie kom in i bilden såldes bostaden innan den lades ut på Hemnet, dessutom till ett högre pris än från början.

– Köparen berättade att han tittat på lägenheten redan första gången den var ute, men slog inte till förrän andra gången när den fått styling. En annan kund som jag hjälpte med styling inför försäljning blev så nöjd att jag fick i uppdrag att inreda hela deras nybyggda hus. Sådant är ju fantastiskt roligt!

Men homestyling är inget enkelt jobb, om nu någon inbillade sig det. Förberedelserna med att träffa kunden, gå igenom alla rum och sedan planera upplägget tar mycket tid. Dessutom är det en tung syssla att packa ner, transportera och packa upp de stylingsaker som behövs – för att inte tala om när det är aktuellt även med möbler. Dock får hon mycket hjälp av sin familj och sambo, men hon har också skaffat sig en affärspartner i form av en homestylist från Lysekil. Dels underlättar det mycket att hjälpas åt, och vi kan hoppa in för varandra om den andre blir sjuk eller får förhinder, menar Emelie.

– Men det är också jätteskoj att ha en kollega som man kan spåna och planera med. Nästa steg är att göra företagsuppdrag med helhetslösningar för kontorslokaler, men också privatkunder som vill ha inredningshjälp. Att flytta in här på Lödöse varv ger mig bättre förutsättningar att utveckla företaget.