Att träna tillsammans är roligare än att göra det ensam. Och skogen är bättre än inomhus. Så resonerade Lars Johansson som startat Göta Äventyr, där vandring kombineras med styrketräning.
Familjen Johansson bodde tidigare i radhus i Göteborg, men ville komma närmare skogen och naturen. Om Lilla Edets kommun visste de ingenting, förrän annonsen dök upp om en lagom stor villa precis vid Ryrsjön i Göta.
– När vi kom dit och såg läget med 150 meter till badstranden och den fantastiska naturen, var det inget att tveka över. Husen är på 135 kvadrat, så de är ju helt lagom för en familj. Det var en vinstlott på många sätt, med tanke på huspriserna i Göteborgsområdet, säger Lars Johansson.
Lars är uppvuxen på en lantgård på norra Hisingen, älskar allt vad natur och utomhusliv heter, liksom att röra på sig och träna. Som sjuåring började han i scouterna, som femtonåring engagerade han sig i hemvärnet. Värnplikten gjordes vid Lapplands jägarregemente på kompanibefälsskolan i Kiruna, och därefter har Lars fortsatt arbeta på olika sätt vid Försvarsmakten och anordnar nu utbildningar och överlevnadskurser i egen regi. Han har dessutom pluggat friluftsliv och ledarskap, och jobbar även på en 4H-gård på Hisingen där man tar emot de som behöver arbetsprövning liksom personer med funktionshinder.
– Att sitta på ett kontor hela dagarna skulle jag aldrig trivas med. Jag brinner för att människor ska komma ut i naturen mer, våga vara i skogen och vandra. Att få ut barn och unga ligger mig extra varmt om hjärtat, och är något jag skulle vilja jobba mer med.
Även om Lars ofta är ute i naturen med sin familj, är träningen ofta något han sysslat med på egen hand, bland annat i form av olika uthållighetslopp. För två år sedan startade han ”Göta Äventyr” på Facebook, där han bjöd in till olika kurser utbildningar och vandringar. I våras startade han upp utomhusträning i Ryrsjöområdet. Flera stycken nappade, och på onsdagar och söndagar brukar ett gäng samlas för något som kallas ”rucking”. Man använder sin ryggsäck och sin egen kropp som träningsredskap, och träningen omfattar såväl vandring liksom olika moment som backträning, jägarvila och ryggövningar – så kallad funktionell träning.
– Man kan vara vältränad eller otränad, var och en gör efter förmåga. Vi har haft alltifrån åttaåringar till deltagare över sextio, och vi anpassar både hastighet och övningar så att alla kan vara med. Exempelvis väljer man själv om man vill ha ett kilo eller max tjugo i ryggsäcken.
Några deltagare kommer från Lilla Edet, andra från Göteborg och enstaka ännu längre bort ifrån.
– Flera återkommer, och jag har fått mycket positiv respons. En del tycker förstås att det är en jobbig träning, och det ska det också vara. Men vi avslutar alltid med fika och bad! Jag brukar också uppmana de som återkommer att bli medlemmar i roddklubben häruppe, för att gynna det lokala föreningslivet.
Lars har även startat vandringar i Väktorsjöområdet i Hjärtum, med grundläggande friluftskunskap som tema. Tre vandringar har det blivit hittills, där deltagarna gått cirka 15 kilometer med olika stopp för att lära sig göra upp eld, rena vatten, läsa karta och kompass, få tips på bra friluftsprylar som inte kostar skjortan och hur man gör om man skadar sig.
– Många är faktiskt lite rädda för att ge sig ut i skogen och vandra. Jag vill skicka med en slags grundtrygghet så att fler vågar ta steget ut, och visa hur härligt det är att vara ute i naturen. Vi mår så bra av att vara i skog och mark, och deltagarna brukar lysa av stolthet efteråt, för att de faktiskt klarat av mer än de trodde.
Vandringarna i Hjärtum har start- och slutpunkt vid en parkeringsplats, så de som vill kan åka direkt hem efter vandringsdagen. De som vill stannar och tältar tillsammans med Lars vid Store Väktors strand, där han bjuder på exempelvis vildsvinsgryta med kantareller (egenskjutet och egenplockat!), ett glas vin eller öl och sedan prat och kanske lite sång i eldens sken. Dessa vandringsturer har varit otroligt uppskattade berättar Lars:
– Några har återkommit flera gånger för att det är så roligt, och nu planerar jag för fortsättningskurser för de som vill lära sig mer. Då blir det fler utmaningar med orienteringsstationer liksom jakt, slakt och fiske.
I nuläget har det kostat 300 kronor för Hjärtumsvandringarna, vilket i princip är självkostnadspris. I framtiden skulle Lars gärna vilja kunna leva på just den här typen av verksamhet:
– Det finns massor med häftiga vandringar och överlevnadskurser som kostar hur mycket som helst, men det intresserar inte mig. Jag vill erbjuda naturupplevelser och kurser som de flesta har råd med.
(Foto: Lars Johansson)