2020-06-23 | Nyheter
Sommaren och värmen är här, och för många av oss är det hemester som gäller. Men om bara vädret håller i sig, så funkar ju det också! Åka och ta ett dopp i någon av våra fina badsjöar, till exempel. Gå en tur på någon av vandringslederna i närområdet. Grilla och äta gott utomhus, sola på balkongen medan du lyssnar på någon av sommarpratarna på P1.
Tänk bara på att ta hänsyn till dina grannar. Här kommer några tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på:
- Grundregeln i flerbostadshus är att du inte får försämra din grannes boendemiljö. Det är ingen jätteenkel regel, för vad som upplevs som är störande kan ju variera väldigt från person till person. Men vi kan börja med grill-frågan: EdetHus tillåter varken kolgrill eller gasgrill på balkonger och uteplatser, av den enkla anledningen att det handlar om öppen eld/gas, och kolgrillar osar en del. Använd elgrill istället!
- Rökning är en annan potentiell källa till konflikt. I våra hyreskontrakt skrivna efter 1 juli är det rökförbud som gäller. I övrigt vill vi uppmana våra hyresgäster att undvika att röka på balkong/altan eller precis utanför huset där andra boende kan störas av röken.
- Sommarfest då? Är det tyst efter kl 22 som gäller, eller hur är det? Nej, det finns egentligen ingen sådan regel, man får inte störa grannarna någon tid på dygnet med exempelvis hög musik. Däremot brukar störningar efter kl 22 både upplevas och bedömas hårdare än på dagtid. Om du vill ha fest, kan du först och främst prata med dina grannar innan, det brukar uppskattas! Kanske finns det någon granne som måste upp jättetidigt till jobbet och behöver sova, det är ju bra att veta. I övrigt – spela inte tokhögt, och framför allt inte så att det hörs vida omkring. Och undvik högljutt umgänge ute på balkong eller uteplats.
- Vad gäller förresten när man har uteplats – får man sätta upp exempelvis markiser och bygga trädäck? Ja, men vi som hyresvärd måste ge vårt skriftliga godkännande, så du behöver kontakta oss först och visa vad och hur du har tänkt. Arbetet måste dessutom vara fackmannamässigt gjort, och man kan inte heller montera saker i ytterväggar hur som helst, eftersom det kan orsaka fuktskador och andra olägenheter. Man behöver också vara medveten om att man kan bli tvungen att återställa alltsammans vid flytt.
- Att byta sin bostad med någon i en annan stad eller annat land blir allt vanligare, och är ett smart och billigt sätt att semestra på. Men du får tyvärr inte göra detta utan hyresvärdens tillstånd – inte ens om du inte tar ut någon hyra! För även om det inte är pengar inblandade räknas det rent juridiskt som andrahandsuthyrning. Lagen om andrahandsuthyrning skärptes för övrigt 2019, och det innebär bland annat att man kan förlora sitt hyreskontrakt om man hyr/lånar ut bostaden utan lov. Så kontakta oss innan du planerar något sådant!
Sammanfattningsvis – njut av sommaren, men visa hänsyn. Vi återkommer snart med semestertips i närområdet!