”Bild: Martin Nybelin, platschef Lindwalls bygg, Niklas Gustavsson, teknisk förvaltare EdetHus, Jonas Torstensson, VD Lindwalls bygg och Elin Sandbeck, kock i Fuxernaskolans centralkök.”
Centralköket på Fuxernaskolan har genomgått en större renovering av ventilationen och fått en hel del nya inventarier som exempelvis nya ugnar och vattensifoner. Arbetet har skett i samverkan mellan kommunens kostenhet, fastighetsägaren EdetHus och entreprenören Lindwalls bygg.
I juni satte det stora renoveringsarbetet igång för att köket skulle vara klart att användas till skolstarten. Undertaket och belysningen byttes ut och fläktkåpor sattes upp.
– Även ventilationsaggregaten, som ser till att luften byts ut i lokalerna, är nya. Ventilationen hade nått sin tekniska livslängd och var dessutom väldigt dyra i drift. Med de nya ventilationsaggregaten sparar vi ungefär 85 procent i energiåtgång. Så det här blir bra, säger Niklas Gustavsson, teknisk förvaltare på EdetHus.
Elin Sandbeck som är kock i Fuxernaskolans centralkök är också väldigt nöjd med förändringen.
– Vi har fått mycket bättre luft. Att det är bättre ventilation i både matsalarna och köket gör att det blir väldigt mycket fräschare och man är inte lika trött när man kommer hem. Den nya belysningen gjorde också stor skillnad. Det är ju någonting som man kanske inte tänkte så mycket på innan. Men ljuset gör också att man känner sig piggare, berättar Elin.
– Ja, det blir bättre arbetsmiljö helt enkelt, kompletterar Martin Nybelin, platschef på Lindwalls bygg.
Belysningen har också kopplats ihop med larmet.
– Kökspersonalen har i princip fått gå och famla i mörker igenom hela köket till elskåpet för att tända manuellt. Nu har vi lagt belysningen på inbrottslarmet, så att det slocknar när de larmar på och tänds när de kommer på morgonen, säger Niklas Gustavsson.
Nya ugnar och spis
Köket har också fått en hel del nya inventarier. Två ugnar, en spis, ett nedkylningsskåp, och flertalet bänkar har tillkommit och bytts ut.
– En av de gamla ugnarna är nu utbytt samtidigt som vi fick ytterligare en ugn. Det gör det mycket lättare när vi ska skicka mat ut till de andra enheterna. När det till exempel var pannrätter på menyn fick vi göra det i omgångar, vilket medförde en väldig tidspress. Nu kan vi göra allting i lugn och ro. Och maten blir bättre också med bra ugnar.
Även den nya spisen är Elin Sandbeck glad över.
– Den är supersnabb och bidrar till en effektivitet i arbetet. Att det går fortare att genomföra matlagningen på spisen medför ju också en minimerad energiförbrukning, konstaterar hon.
Vatten-sifoner minskar tunga lyft
Ute i matsalen har de också fått två så kallade vattensifoner, som vattenautomater som är kopplade direkt till dricksvattenledningen.
– Som vi har fyllt och kånkat vattnet från köket ut till matsalen. Det har varit tungt och tagit jättemycket tid. Vi behöver ju också hitta sätt att effektivisera vårt arbete och det bidrar vattensifonerna till. Det är toppenbra med dem faktiskt. Otroligt mycket bättre, säger Elin Sandbeck.
Väl fungerande samverkan
Hela renoveringsprojektet har genomförts i samverkan mellan kommunens kostenhet, fastighetsägaren EdetHus och totalentreprenören Lindwalls bygg.
– Vi involverade köket tidigt i arbetet med att ta fram en genomförandeplan. Vi hade ett startmöte här tillsammans – personal från köket, Lindwalls bygg och EdetHus – för att lyfta alla önskemål och prata ihop oss. Allting blir mycket lättare om man pratar ihop sig från början. Det är en strategi som vi avser fortsätta med i andra projekt också, säger Niklas Gustavsson.
– Vi som har gjort många entreprenader tycker verkligen att EdetHus och kökspersonalen varit fantastiska här, med hur vi har jobbat tillsammans, säger Jonas Torstensson, VD på Lindwalls bygg.
– Ja, vi har alla sett till att sätta oss in i och förstå varandras verksamheter, tagit hänsyn och anpassat oss hela tiden. Det har fungerat väldigt bra, konstaterar Martin Nybelin.
Fortsatt utveckling med energihål
Senare i höst, med start vecka 40, ska det borras åtta så kallade energihål i berggrunden.
– Det här är en del i vårt arbete för ett minskat klimatavtryck och energiåtgång. Vi ska använda energin från berget precis som man gör med en bergvärmeanläggning. Men vi använder den för att både kyla och värma luften i centralköket. Det ska ge ytterligare bättre inomhusklimat, även sommartid, och minska energianvändningen för uppvärmning, avslutar Niklas Gustavsson.
Fler nyheter

