”En riktig arbetsmyra.” ”Duracell-kanin”. Det är vanliga omdömen om Inger Hillqvist, som är en av EdetHus miljövärdar. Hon skrattar när det kommer på tal:

– Jag gillar att jobba. Kanske har jag någon bokstavsdiagnos, vad vet jag?

 

Under de senaste åren har Inger Hillqvist varit säsongsarbetare för EdetHus, och innan dess har hon bland annat jobbat för Verdandi och med skogsarbete. Nu är hon fastanställd som miljövärd, vilket innebär att man till största delen är utomhus och sköter alltifrån grönytor till lekplatser, röjer snö och sopar gator. Bland mycket annat. Ibland får man rycka in även på andra områden, när det saknas personal.

– Idag städar jag trappor, och det är också ett bra jobb där man får rå sig själv. Det gillar jag, för då är hela ansvaret mitt. Även om det självklart är roligt att prata med folk, så är jag nog lite av en ensamvarg när det gäller själva jobbet, berättar hon.

Även om uppgifterna ibland kan uppfattas som långtråkiga, till exempel när man klipper en stor gräsmatta eller rensar en rabatt, tycker Inger ändå att det ger stor tillfredsställelse.

– Det är en skön känsla när man vänder sig om och ser resultatet. Då känner man att man verkligen gjort något.

För inte så länge sedan skulle en elkabel grävas ner, vilket Inger gjorde för hand.

– Jag tycker det går lättare och smidigare att göra den typen av grävjobb utan maskin. Men mina kollegor tyckte nog jag var lite galen!

Jo, kroppsarbete är Inger Hillkvists melodi. Det hjälper för hennes onda axlar, menar hon. Men ibland behövs maskiner, och Inger är van vid såväl röjsåg som motorsåg, liksom småtraktorer för att röja snö eller sopa gator.

Planering är viktigt. Varje morgon när Inger röker sin morgoncigarett, går hon igenom dagens arbetsuppgifter i huvudet.

– Jag har bra minne, det är sällan jag behöver skriva upp något. Jag planerar för vilken tid jag ska göra olika saker, och vill helst beta av ett område i taget. Mitt lite speciella arbetssätt bidrar nog till att jag föredrar att jobba själv och inte i en grupp. Jag är mest effektiv då.

På det sättet är hon lite fyrkantig, konstaterar hon. Struktur är viktigt, hon är inte förtjust i när planeringen spricker och hon plötsligt måste tänka om med kort varsel.

– Jag föredrar förstås att vara förberedd på ändringar, men ibland uppstår akuta saker och då brukar jag lösa det. För det mesta blir det ju som jag planerat, och det är huvudsaken.

Den som tror att Inger är lika aktiv när hon är ledig som när hon jobbar, tar miste. Då kopplar hon av fullständigt, ofta genom att slappa i soffan och titta på tv. Favoritprogrammen är de som handlar om blåljuspersonal. Två vuxna barn har hon också, sonen bor i Lilla Edet. Ibland, när hon kan ta ut komp i samband med helg, kör hon upp till Sundsvall och hälsar på dottern:

– Jag blir snart mormor för andra gången, det ser jag fram emot!