Denna vecka har kommunens åttondeklassare haft prao, och EdetHus har tagit emot tre killar från Fuxernaskolan som fått en inblick i hur det kan fungera inom arbetslivet. Kevin Jovanovic, Ibrahim Hadadi och John Fredholm Koski har fått följa med miljövärdarna i deras dagliga arbete med yttre skötsel, och det har varit både intressant, roligt, tråkigt och jobbigt tycker de:

– I onsdags fick vi rensa ogräs på lekplatsen i Sadelmakargården, och det var sjukt tråkigt, berättar John. Kevin håller med, men Ibrahim tycker att det var helt okej med ogräsrensning. Desto roligare har det varit att spola rent soprum och klippa buskar.

– Man såg resultat väldigt fort och sånt känns bra, säger Ibrahim.

EdetHus har nyligen köpt in nya grästrimmers som går på batteri, och under överinseende av personal fick killarna även testa dessa, bland annat runt om EdetHus kontorsbyggnad.

– Det är kul att jobba med maskiner, men allt är mycket mer jobb än man tror, menar Kevin. Alla tre killarna konstaterar att de innan praktiken inte hade någon koll alls på hur mycket arbete det krävs att hålla kommunens alla grönytor, rabatter och stenläggningar i fint skick. Men åtminstone två av dem skulle kunna tänka sig att sommarjobba på EdetHus med utomhusskötsel.

Peter Johansson är en av handledarna för praktikanterna, och han tycker det är viktigt att ge dem varierande uppgifter så att det inte blir för långtråkigt eller tröttsamt.

– De är ju trots allt bara 14 år, och vet ju ännu inte vad det innebär att jobba och ta ansvar. Men jag tror de fått med sig lite nyttiga erfarenheter härifrån, och kanske ser vi dem som sommarjobbare framöver.

Kevin, John och Ibrahim är överens: Det har varit intressant och emellanåt riktigt kul att få en inblick i en del av vad man gör på EdetHus, och de tycker att de blivit väl omhändertagna av personalen. Dessutom var det skönt med omväxling från skolan.

– Och kaffemaskinen var nice, den hade ju varm choklad och allt!

(Bild nedan: Peter Johansson från EdetHus liksom Ibrahim Hadadi, John Fredholm Koski och Kevin Jovanovic från 8A på Fuxernaskolan).

 

 

 

Syftet med prao är att eleverna får uppleva hur det fungerar inom arbetslivet men också få kunskaper inför framtida yrkesval.