– Vi har fått ett toppenkök, och arbetet flyter på så mycket bättre nu.

Det säger Mona Emanuelsson, köksansvarig på Strömsskolan där man fått ny utrustning som effektiviserar både matlagning och ergonomi.

Strömsskolans kök är ursprungligen byggt för 170 elever. Idag har man 330, och fler elever blir det hela tiden. Centralköket på Fuxernaskolan räcker inte längre till för att laga all mat till kommunens elever, vilket gör att mer tillagning måste ske i övriga skolkök. Något de ju inte är anpassade för, även om man försökt lösa det så gott det går. Strömsskolan står nästa år inför en stor utbyggnad, vilket också kommer att innebära en utbyggd matsal när administrationen flyttat in i den nya skolbyggnaden. Själva köket har dock redan nu fått en ordentlig uppgradering, där EdetHus installerat tre nya frysar,  ett riktigt nedkylningsskåp liksom ytterligare en ugn, och även bytt ut gamla kylskåp mot nya. En stor lyft jämfört med tidigare, konstaterar köksansvariga Mona Emanuelsson:

– Hela arbetssituationen är mycket bättre, dels slipper vi konstiga lyft och vridmoment som inte är bra för kroppen. Men vi har också fått mer frysutrymme, och med ännu en ugn kan vi både koka och steka samtidigt. Då slipper barnen vänta när maten tagit slut, för det går snabbt att göra mer om det behövs.

Kostchefen Anethe Johansson är också väldigt nöjd med resultatet, och berättar att man också passade på att möblera om i köket för att få mer utrymme men också bättre arbetsflöde.

– Även Tingbergsskolan har fått ny köksutrustning, även om det inte är i samma omfattning som Strömsskolan. Men även där väntar ju en förbättring när den nya skolan i Lödöse väl är färdigbyggd, säger Anethe Johansson.

(Bild nedan: Ytterligare tre frysar har köket på Strömsskolan fått, men även en del annan ny och bättre utrustning. Fr v köksansvarig Mona Emanuelsson och kostchef Anethe Johansson)