När Ströms Stallar revs för några år sedan blev föreningen Boulestallet hemlösa. Numera håller de till i EdetHus fräscha lokaler bredvid återvinningen i Göta, där de har banor både inom- och utomhus.

– Vi kan faktiskt inte ha det bättre, säger föreningens ordförande Kenneth Persson.

Utomhusbanorna i Göta är som en lugn oas mitt emellan E45:ans brus och aktiviteten på Göta industriområde. Åtminstone tjugotalet män och kvinnor är djupt koncentrerade på den lilla bollens olika placeringar i gruset. Det är nämligen den man ska hamna så nära som möjligt med sitt klot. Margareta Olsson siktar noggrant när sista kulan ska kastas. Resultatet blir ett ”äsch” från hennes sida. Visst är det kul att tävla, konstaterar hon.

– Men gemenskapen är minst lika viktig. Det är lika roligt att komma hit varje gång!

Flera av deltagarna har varit med i bouleklubben i många år. Som Bertil Bengtsson, som just idag sitter i förrådsdörren och tittar på när de andra spelar, för han är nyopererad.

– Jag började för tjugo år sedan, och sedan dess har vi hållit hus på flera olika ställen. Ekaråsen, Stallarna… Jag och min fru Greta-Lisa försöker komma hit två gånger i veckan, och det är lika populärt på vintern som det är nu på sommaren.

Bertil Bengtsson är tacksam för de eldsjälar som finns i föreningen, som ser till att saker blir fixade och resor arrangerade. Till exempel ska föreningen göra en bussutflykt till Kullabygden i juli, och det är redan över fyrtio anmälda.

– Ja, det är verkligen socialt i den här klubben, vi spelar, pratar och har väldigt roligt tillsammans, konstaterar Kenneth Persson, som varit ordförande i fem år. Han visar oss runt i den stora inomhushallen, som EdetHus gjorde i ordning under våren 2017. Då fick väggarna isolering och värmepumpar, liksom ett antal boulebanor som håller de godkända minimimåtten. Även banorna utomhus har EdetHus byggt.

– Vi är inte ett dugg ledsna över att flytta från Stallarna, för där var det kallt på vintrarna och inte alls lika bra. Här har vi fler och bredare banor, och EdetHus har varit hur bra som helst mot oss.

Föreningen har själva bekostat den fina cafédelen med pentry, bord och stolar, där det självklart ofta fikas.

– Borden och stolarna kom vi över billigt från Folkets Hus för flera år sedan, så där hade vi tur! Dessutom har vi ett litet bibliotek här, där folk både lämnar och lånar böcker.

Bouleklubben har öppet tre dagar i veckan – måndag, tisdag och torsdag. Att spela kostar en tia varje gång, och det låga priset är viktigt, menar Kenneth Nilsson:

– Många klubbar tar tjugo-trettio kronor, men för oss är det viktigt att alla ska ha råd. Tack vare detta har vi många medlemmar, och det är jätteroligt!