Efter en långdragen bygglovsprocess är Lilla Edet Bryggeri snart redo att slå upp portarna i gamla brandstationen vid torget.

– Äntligen, det ska bli enormt roligt att få hålla till mitt i byn, konstaterar Anette Pålsson.

De startade sin verksamhet i början av 2019 på Herculesområdet vid Lilla Edets södra infart, och skulle därefter ha flyttat in i nya, större lokaler på samma område. Men på grund av de extremt höga byggpriserna fick EdetHus skjuta Hercules-utbyggnaden på framtiden. Däremot kunde man erbjuda bryggeriet den gamla brandstationens lokaler, efter att Verdandi i sin tur flyttat in i Centrumhuset.

Turerna kring bygglov har dock varit många, men nu kan Anette Pålsson och hennes make tillika kompanjon Torbjörn Wellrath äntligen se ljuset i tunneln. Bryggeriet har fått dubbel kapacitet jämfört med tidigare, och så fort alkoholtillståndet är klart öppnar man – förhoppningsvis i april.

– Vi har redan börjat brygga öl i den nya utrustningen, och det funkar hur bra som helst! Just nu är vi i sluttampen med själva publokalen, som kommer att bli jättefin med inredning i gammal stil och återbruk. Man ska känna atmosfären av Lilla Edets historia, berättar Anette Pålsson när hon visar runt i de fräscha lokalerna.

Det som tidigare var Verdandis second hand är totalrenoverat från golv till tak. EdetHus har målat, dragit viss el samt varit rådgivande i byggprocessen, medan Torbjörn varit projektledare och hållit i kontakter med underentreprenörer. Det sista som EdetHus ska åtgärda är att ersätta de stora portarna ut mot torget med snygga fönster.

Förutom själva produktionen av hantverksöl ska Lilla Edet Bryggeri erbjuda pubkväll en gång i månaden, där vem som helst får komma och testa både de gamla och nya ölsorter som produceras.

– Vissa har varit lite oroliga över att det ska bli hålligång här hela natten, men vår verksamhet kommer att bli något helt annat. Vi serverar öl i 15-centilitersglas med lättare tilltugg, så det handlar om en smak-pub snarare än en vanlig pub.

Det kommer även att anordnas öl-gille som man kan ansöka om att få vara med i, där man får testa olika specialöl och vara först med att smaka de nya ölsorter som bryggeriet tar fram. Lite som en testpanel, menar Anette Pålsson. Förutom dessa arrangemang, kan man boka privata visningar, exempelvis samtidigt med en födelsedagsfest där bryggeriet kan ordna catering i publokalen. Eller företagskonferenser och möten. Möjligheterna är många, liksom idéerna – och bryggeriet har redan många bokningar.

De båda bryggeriägarna är väldigt taggade inför att slå upp portarna. Och förväntan från allmänheten verkar vara stor, att döma från alla de positiva reaktioner och nyfikna frågor som Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath fått. Att Edet-borna ska känna sig välkomna till och stolta över sitt lokala bryggeri är viktigt för Anette och Torbjörn. På det lokala Systembolaget är deras hantverksöl väldigt populära:

– Just nu hinner vi inte brygga i takt med efterfrågan, eftersom inflytten här blev så försenad. Men vi lovar att vi kommer ikapp!

(Foto: Jonas Andersson/Alekuriren)