Efter många turer är nu bygglovet klart för Lilla Edet Bryggeri. Spännande grejer är på gång, som nytt produktionsbolag, restaurang och samarbete med trubaduren och skådespelaren Bill Granath.

– Nu väntar vi bara på att Corona ska lugna sig, sen kör vi så det ryker, säger Anette Pålsson.

Besöksmagneten Lilla Edet Bryggeri har fått kämpa för sitt bygglov, och nu äntligen är det klart. Smakpuben blir nu restaurang och butik, och själva bryggeriet en bisyssla. Egentligen var restaurangen planerad först om något år eller två, men bygglovssituationen gjorde att Anette Pålsson och Torbjörn Wellrath fick tänka om.

– Det har varit jobbigt, men känns fantastisk kul att äntligen kunna planera framåt, säger Anette Pålsson.

Allt sedan bryggeriet öppnade i gamla brandstationens lokaler har det varit en riktig succé, trots pandemin. Smakpubarna har varit fullbokade av besökare från när och fjärran – till och med engelska gäster. Företag såväl som grupper har haft ölbryggning och smakprovning, och nya ölsorter har snabbt tagit slut på Systemet. För två år sedan fanns de på fyra lokala Systembolag, nu är de uppe i elva.

– Vi har blivit så otroligt väl mottagna av Edet-borna, och EdetHus har verkligen hjälpt oss både med lokalerna och under bygglovsprocessen. Saker och ting blev visserligen inte riktigt som vi tänkt, men istället blev det ännu bättre!

Det absolut roligaste som hänt är samarbetet med Lidköpingsprofilen, trubaduren och Uti bögda-skådespelaren Bill Granath, konstaterar Anette Pålsson. Det började med att Bill gjorde ett par trubadur-framträdande på bryggeriet som blev väldigt uppskattade. Fler framträdanden bokades in, men så satte pandemin stopp.

– Då frågade vi om han inte ville göra öl tillsammans med oss istället, och det ville han gärna!

Det resulterade i Bills Ale, som lanserades i slutet av februari med en livesänd releasefest där Bill också stod för underhållningen. Nu blir det fler ölsorter under Bills varumärke.

– Han är en fantastisk person, med fötterna rejält nere i den västgötska myllan. Precis som vi är han intresserad av både lokalhistoria och lokala samarbeten, och vi har verkligen himla kul ihop. Det här samarbetet kan gå hur långt som helst.

Närmast på tur står dock en utbyggnad av det befintliga köket till ett riktigt restaurangkök. Man kommer dock inte att ha öppet som en vanlig restaurang, utan driva det som en eventrestaurang där man börjar med öppet en gång i veckan, troligtvis fredagar. Det är kundunderlaget som får styra menar Annette, men på somrarna blir det utökade öppettider.

– Vi kan ju inte heller öppna förrän Corona-läget tillåter. Men vi kommer att söka fullständiga rättigheter, och erbjuda en begränsad meny som passar till våra ölsorter. Dessutom är det viktigt för oss att att använda lokalproducerade råvaror så långt det bara går.

Anette nämner Ehrenhofers Lamm & Vilt, Lödöse musteri och Håvens gård i Uddevalla. Gäsene mejeri utanför Herrljunga är en annan samarbetspartner, som endast använder sig av mjölk från närområdet.  Tillsammans med dem och Bill Granath planerar Lilla Edet Bryggeri att ta fram en ölost.

Flera andra projekt står i farstun, det största är att man nu under 2021 startar produktionsbolag ihop med Beerium Kraftölsbryggeri AB i Surte för att samordna sin bryggerikapacitet. Parallellt kommer man att fortsätta med sina pubkvällar, ölprovningar, gästbryggningar och privata arrangemang. I butiken blir det försäljning av lättöl och folköl, liksom också t-shirts, glas och annat som hör till. Och en sak är säker; den opretentiösa stämningen har man inga planer på att förändra:

– Nej, det ska vara lite garagekänsla över vår verksamhet, enkelt och avslappnat dit man kan ta med barnen, provsmaka nya ölsorter och kanske snacka lite motorcyklar. Det är precis så vi vill ha det.