Lilla Edets kommun förbereder sig nu för att ta emot ukrainska flyktingar. EdetHus har i nuläget ungefär 30 akutplatser att erbjuda, men det kan bli fler.

Över 2,5 miljoner människor har flytt från kriget i Ukraina, och enligt Migrationsverket kommer omkring 4 000 flyktingar till Sverige varje dag. Behovet av akutboenden är stort, och precis som andra kommuner behöver Lilla Edet kraftsamla för att hjälpa till.

– EdetHus arbetar tillsammans med kommunen för att ordna akuta boendeplatser, och det är i första hand Kvarnkontoret på Lödöse Varv och H-huset på Fuxerna som man planerar att använda, säger Mats Olsson, förvaltare på EdetHus.

Kvarnkontoret på Lödöse Varv hyrs av Lilla Edets kommun och var tidigare HVB-boende med boenderum, kök och badrum för 21 personer, och är dessutom ganska nyligen renoverat. Just nu flyttar kommunen dit sängar och andra möbler, liksom leksaker som invånare skänkt.

– Kvarnkontoret är en idealisk byggnad för de familjer som kommer, som ju mest består av kvinnor och barn. Nu jobbar vi för högtryck för att få allting inflyttningsklart så fort som möjligt. Exakt när de första personerna anländer vet vi inte, men det kan bli när som helst, säger Mai Lundell som är integrationssamordnare i Lilla Edets kommun och leder arbetet med mottagandet av ukrainska flyktingar.

EdetHus har några lägenheter för sociala ändamål som kommunen hyr, och de kan också komma att användas som flyktingboende. Därutöver finns H-huset på Fuxerna som står tomt efter att daglig verksamhet flyttade till Lindkullen, och här ryms tio personer. Enligt Mats Olsson på EdetHus finns ytterligare möjligheter om det visar sig behövas:

– Stugorna på Göta kan vara ett alternativ för vuxna, där finns också toalett och ett litet kök. Vi har även andra lokaler som skulle kunna fungera med vissa justeringar. Det vi kan erbjuda är ju i första hand akutplatser, tills man kan lösa flyktingarnas boendesituation mer långsiktigt.

Mai Lundell är imponerad av kommuninvånarnas vilja att hjälpa till, och konstaterar att såväl privatpersoner som föreningar hört av sig och erbjudit boendeplatser. Många har också hörsammat kommunens uppmaning om att skänka hygienartiklar, leksaker och annat som kommer att behövas.

– Svenska kyrkan ska hjälpa oss att samordna de privata initiativen, och det finns fortfarande behov av mindre möbler och gardiner.

Vill du hjälpa till? På fredag 18 mars kl 13-17 finns personal  från kommunen på plats vid Kvarnkontoret på Lödöse varv för att ta emot följande:

  • Golvlampor
  • Sängbord
  • Mindre byråer
  • Fåtöljer
  • Långa gardiner/ tyg som man kan sy långa gardiner av

Sakerna får inte vara trasiga eller smutsiga!

Kvarnkontoret ligger på Skeppsbyggaregatan i Lödöse. Direkt när man svänger in ser man det gråvita stenhuset med rött tak och röda fönster. 

 

(Bild nedan: Integrationssamordnare Mai Lundell är imponerad över kommuninvånarnas vilja att hjälpa till i mottagandet av ukrainska flyktingar. ;Många har skänkt hygienartiklar och leksaker)(Bild nedan: EdetHus förvaltare Mats Olsson)(Bild nedan: Kommunen iordningställer just nu Kvarnkontoret på Lödöse Varv för ukrainska flyktingar. Här finns plats för 21 boende)