Uteplatsen på Sadelmakaregården är Solveigs eget lilla paradis. Här kan hon sitta året om, förutsatt att vädret inte är helt orimligt.

– Jag är särskilt förtjust i de sena kvällarna, då de flesta sover. Att sitta ute då och lyssna på alla ljud är magiskt.

2018 flyttade Solveig Ekdahl in i tvårummaren på Sadelmakaregården, efter att ha sålt sitt älskade hus i Uxås där hon hade en stor trädgård. Och även om uteplatsen hon har nu är pytteliten i jämförelse, kallar hon den för sitt lilla paradis. Med utgång från sovrummet har hon fyllt sin den med växter både högt och lågt, och i sina sköna rottingfåtöljer sitter hon så ofta hon kan –  långt in på nätterna om vädret tillåter. Då njuter hon av ljudet från båtarna på älven, nattsuddande människor och ugglorna i parken.

– Uteplatsen är en sådan fin förlängning av lägenheten, man ser ända från hallen ut på andra sidan huset och det tycker jag väldigt mycket om, säger Solveig.

Från att haft jättestor tomt med hundra sorters rosor, har trädgårdslivet krympt till några få kvadratmeter. Eftersom hon flyttade in när Sadelmakaren var nybyggt, fanns ingenting på uteplatsen mer än stenplattor och en liten bit gräsmatta, och skärmväggar mot grannarnas uteplatser. Staket fick man sätta upp om man ville, men bekosta själv. Solveigs son som är snickare löste detta snabbt och enkelt. Hon fick också hjälp med att gräva ur gräsmattan mot ena skärmväggen så att hon kunde plantera rosor och klematis, som så här i mitten av juli står i full blom. I övrigt består hennes ”trädgård” av krukor, med sommarblommor i alla möjliga färger och kombinationer.

– Större delen av mitt liv har jag arbetat med färg och form, och därför går jag mycket på känsla. Att komponera ihop saker och växter är härligt, och naturen i sig själv är så vacker. Titta bara på den där lilla träbänken där det börjat växa lite mossa och grässtrån, visst är det fint?

När det är sommar är uteplatsen Solveigs vardagsrum, där hon läser böcker, sover middag och dricker ett glas vin med någon av sina väninnor som bor i samma hus. I fåtöljerna har hon gjort det bekvämt med mjuka kuddar och plädar om kylan kryper på. Varma dagar får hon skugga från balkongen ovanför, men också från sitt vackra parasoll med bambublad där solen försiktigt silar igenom.

Denna kväll är hon och grannen Maini ute och vattnar i sina odlingslådor som de fått av EdetHus, och som är placerade vid väggen mellan två uteplatser där det också finns vattenutkastare. Maini har satsat på blommor i form av luktärter och krasse, medan Solveig odlat potatis och örter.

– Det blev väldigt bra med odlingslådorna, även om katterna ville använda dem som toalett och förstörde för mina bondbönor. Men potatisen växer fint och nästa år ska jag odla lök!

(Bild nedan: Att det växer små grässtrån på träbänken tycker Solveig är vackert)