Uppvärmning och varmvatten är de största elslukarna i hemmet. Att sänka inomhustemperaturen någon grad och minska duschtiden är superbra sätt att spara el. Här kommer våra bästa tips för att minska din energiförbrukning:

  • Om du sänker inomhustemperaturen en grad kan du spara 5 procent i uppvärmningskostnad. Rekommenderad innetemperatur för vardagsrum är 20 grader. Men i sovrum är rekommendationen 16 – 18 grader. Det sparar energi – och som bonus kan det leda till bättre nattsömn enligt vissa studier.
  • Duscha snabbt! Den som nöjer sig med fem minuters dusch stället för femton kan minska sin årsförbrukning med hela 500 kWh i genomsnitt. Om du stänger av vattnet när du tvålar in dig (eller borstar tänderna för den delen), så sparar du ännu mer.
  • Skippa standby-läget och stäng av datorer, tv och annan utrustning helt när du inte använder dem. Dra ur laddare när de inte används och släck lampor i rum du inte är i.
  • Ha rätt temperatur i kyl och frys! Håll +5 grader i kylen och -18 grader i frysen. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5%. Sätt inte in varm mat att svalna i kylen, men tina gärna fryst mat i kylen. Frosta också av frysen regelbundet – is ökar energianvändningen. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri, eftersom damm också ökar elanvändningen.
  • Sänk tvättemperaturen när du kan. Om du sänker temperaturen från 60 till 40 grader så halverar du nästan energiåtgången. Ibland är det dock bra att köra 60 eller 90 grader för att förhindra bakterietillväxt. Då är det smart att passa på att tvätta handdukar och lakan som oftast kräver högre temperatur. Kör alltid fulla tvättmaskiner! Undvik också att torktumla, för det är dyrt. Lufttorka tvätten istället. 
  • Sätt lock på kastrullen och sänk energianvändningen med två tredjedelar. Använd köksfläkten sparsamt – den drar ut varmluft som det går åt mycket energi att ersätta. Använd vattenkokare för att koka upp vatten – är både snabbare och energisnålare än spis.
  • Vädra smart! Om du behöver vädra: öppna mycket och vädra snabbt, i stället för att vädra litegrann under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.