– Vilken jätteintressant film, jag visste inte alls mycket om Lödöse Varvs historia, säger Magnus Koldemar som hyr en liten lokal av EdetHus just på Lödöse Varv, där han har ett hobbysnickeri.

2016 tog EdetHus över Lödöse Varv, som under sin storhetstid var det största varvet längs Göta Älv. Varvet har anor så långt tillbaka som 1300-talet, och anledningen är att Lödöse under lång tid utgjorde Sveriges enda hamn mot västerhavet. Varvets anrika historia har precis blivit film; ”Lödöse Varf – från träskrov till stålbad”, där  Charles A. Lundin dokumenterat en tid som bleknar bort allt mer – en tid av hårt arbete, kyla, krigsår och på slutet hård konkurrens från utlandet. Men också en tid av arbetsstolthet, kamratskap och prestigefyllda sjösättningar.

I fredags hade EdetHus bokat filmvisning på Folkets Hus för sig egen personal men också för Lödöse Varvs hyresgäster, och självklart ingick popcorn och dricka. VD Sanny Mattelin tycker det var ett utmärkt tillfälle att visa sin personal uppskattning, dels med tanke på hur omåttligt populär den nya filmen blivit i kommunen där man fick ordna extravisning förra veckan eftersom premiären snabbt sålde slut. Många kommuninvånare har kopplingar till varvet – antingen genom att själva ha arbetat där eller har anhöriga och bekanta som gjort det.

– Detta var ett trevligt sätt för oss att skapa en gemensam känsla för platsen Lödöse Varv. Området kommer att vara i fokus för bolaget under många år framöver utifrån sin potential för utveckling av både bostäder och verksamhetslokaler, säger Sanny Mattelin.

Hyresgästen Magnus Koldemar tänker köpa filmen när det är möjligt, för att visa för familj och vänner. Ägarna till Lilla Edet Bryggeri å sin sida fick massor av inspiration av filmen:

– Nu i mars släpper vi faktisk en Varvsöl på Systembolaget, men filmen gav oss nya tankar om produkter vi kan utveckla framöver. Det är ju helt makalöst vilken verksamhet varvet var på sin tid, och det hade varit roligt att bygga om fasaden på vårt bryggeri i samma stil som den fina gamla diversehandelns som fanns där en gång, säger Anette Pålsson, VD på Lilla Edet Bryggeri.

Louise Holmberg-Petersson är fastighetsvärd för område lokaler på EdetHus, och har bland annat haft Lödöse Varv som ansvarsområde. Hon tycker det var en upplevelse att se hur det stora varvsområdet en gång såg ut med liv och rörelse, många byggnader och stora båtbyggen.

– Det är ju ganska otroligt vilken stor industri och arbetsplats som varvet faktiskt var – det trodde man inte om lilla Lödöse!