Tack vare ungdomscoachen Christian Millegård, bildningsförvaltningen och EdetHus är observatoriet på Fuxernaskolan nyrenoverat och utrustat med sprillans ny stjärnkikare – redo för höstens skolelever.
– Att Fuxernaskolan har ett observatorium är ju en otrolig grej, som kan användas i undervisningen på många sätt, säger Christian Millegård.
Christian har själv gått på Fuxernaskolan en gång i tiden, och när han 2018 började jobba som ungdomscoach på Fuxernaskolan blev han nyfiken på hur det såg ut däruppe i observatoriet. Det visade sig att det förde en tynande tillvaro; vatten läckte in genom taket och det hade även varit inbrott och förstörelse. Christian, som är teknikintresserad, kontaktade Sven Olof ”Olle” Ohlson, som var lärare på skolan på 70-talet.
– Olle var ju den som såg till att observatoriet blev verklighet, och skapade ett stort engagemang kring astronomi med visningar för allmänheten. Jag tyckte det var så synd att observatoriet inte användes längre, och vi träffades för att inventera utrustningen och se vad vi kunde göra.
Teleskopet var från Tyskland, med handslipad optik. Avancerat för sin tid, men byggde också på att man hade goda kunskaper om stjärnhimlen och visste vad man skulle leta efter. Christian beställde lite reservdelar till mekaniken i teleskopet och under en Kulturonsdag 2020 hade Olle en fullbokad visning av observatoriet. Men de långsiktiga problemen var ett faktum – dels den slitna kupolen som tog in vatten, dels teleskopet som ju sjöng på sista versen. Christian tog kontakt med Astro Sweden för att få tips om vilken typ av teleskop som skulle vara lämpligt att köpa in, och pratade även med EdetHus. Efter det stora ventilationsbytet och renoveringen av B-huset lät EdetHus klä om kupolen på observatoriet med ny underlagspapp och ny plåt, man lagade öppningsanordningen och monterade dit en ny lucka, och det arbetet blev klart i våras. Christian har målat invändigt liksom sett över belysning och städat upp i det intilliggande undervisningsrummet.
– Med bidrag från bildningsförvaltningen kunde vi köpa ett riktigt bra teleskop som nu är monterat och klart. Den nya tekniken gör det lättare att hitta det objekt på stjärnhimlen som man vill se. Samtidigt köpte vi in ett annat teleskop till fritidsgården, och varje kväll det är uppställt kommer ungdomar som vill kolla, berättar Christian Millegård.
Han ska under hösten ha en genomgång för Fuxernaskolans lärare om hur det nya teleskopet fungerar, så att de kan börja använda observatoriet i undervisningen. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vilka ämnen som man kan koppla till rymden; matematik, fysik, biologi, kemi, geografi, historia, religion…
– Dessutom kan man plugga in en dator eller padda till teleskopet och filma eller ta bilder på det man ser, för att sedan använda i undervisningen på olika vis. Det är upp till lärarna hur de vill göra.
Christian Millegård har planer på att anordna en eller flera visningskvällar i observatoriet för fritidsgårdens besökare. Med höst- och vintermörkret ökar förutsättningarna för att se stjärnor och planeter bättre, särskilt om det inte är några moln. Men på dagtid kan man också studera solen, tack vare ett solfilter.
– Det är ju verkligen inte alla skolor som har ett eget observatorium. Jag är väldigt tacksam och glad att både bildningsförvaltningen och EdetHus gjorde att vi kunde framtidssäkra den här unika anläggningen som Fuxernaskolan har, avslutar Christian Millegård.
(Bild nedan: I undervisningsrummet intill observatoriet hänger en gammal stjärnkarta, där man kan se hur stjärnhimlen ser ut beroende på månad)(Bilder nedan tagna av Christian Millegård: EdetHus har låtit byta papp och plåt på kupolen till observatoriet, liksom bytt luckan och lagat öppningsanordningen.)