Istället för att byta ut mattor, har EdetHus testat en ny metod: Att renovera dem. På så vis sparas både pengar och miljö. Möt företaget bakom tekniken!

Hemkunskapslokalerna på Tingbergsskolan är en av de lokaler som fått sina slitna golv uppfräschade med hjälp av den senaste tekniken. Raimo Proos, ansvarig för fastighetsservice på EdetHus, är väldigt nöjd med resultatet:

– Detta är en viktig arbetsmiljöfråga, för städpersonalen sliter halvt ihjäl sig med de här golven. Det är väldigt jobbigt att försöka få en gammal matta ren, för smutsen fastnar överallt när ytan är skrovlig och sliten. Självklart kan man byta mattan, men när vi hörde talas om att man kunde renovera golven istället för en mycket mindre kostnad, ville jag pröva. Och det blev verkligen bra!

Genom att skapa en UVElite-yta på mattan känns golvet som nytt, och håller många år till. Och de allra flesta plast- och linoleumgolv går att renovera, konstaterar Karl Jiremark på UVElite AB, som står bakom tekniken:

– Det slängs massor av bra golvmaterial till enorma kostnader, när man enkelt hade kunnat renovera golven till praktiskt taget nyskick. Istället för att man i första hand väljer att byta ut slitna golv, tycker vi att man borde tänka tvärtom.

Renoveringsprocessen består av flera olika steg. Först rengör man ytan från gamla kemikalier och rengöringsmedel, antingen kemiskt eller mekaniskt. Detta för att den nya behandlingen ska fästa på golvet. Man kan också laga håligheter eller byta ut trasiga delar av mattan. Därefter används vid behov grundlack innan det är dags för så kallat uv-lack. Detta lack kan läggas på i flera lager, och härdas med hjälp av en uv-lampa. Slutresultatet blir en lättstädad yta som är lika hållbar som ett helt nytt golv, men upp till 70 procent billigare, menar Karl Jiremark:

– Med denna behandling behövs dessutom inte längre traditionell golvvård med exempelvis polish, inte heller behövs lika mycket kemikalier för att städa golvet.

Förutom kostnads- och miljöbesparingen, finns även en annan viktig aspekt jämfört med att byta ut golvet – nämligen tiden.

– Med vår metod är golvrenoveringen ofta klar inom 1-2 dagar, och golven är klara för användning så fort UV-behandlingen är färdig. Tre klassrum kan bli färdiga på en helg, medan byte av ett golv kan ta upp till 14 dagar med underarbete och annat som tillkommer.

När det gäller trä och sten har det länge varit vanligt att renovera istället för att byta ut, men att man kan göra samma sak med exempelvis plast och linoleum är hyfsat ny kunskap, menar Karl Jiremark. Och golvbranschen kan ibland upplevas som konservativ, där grundkonceptet är att man byter golv. Men UVElite växer stadigt via sina samarbetspartners och certifierade entreprenörer, och samarbetar via dem med hälften av landets alla kommuner, liksom flera landsting.

– För mig handlar detta väldigt mycket om miljöaspekten, och det som vi kallar cirkulär ekonomi. Att ständigt tillverka nytt är ett enormt slöseri med resurser, och kan man istället återanvända material är det en vinst både för miljön, plånboken och de som ska städa golven.

(Bild nedan: EdetHus Raimo Proos visar det nyrenoverade golvet i hemkunskapen på Tingbergsskolan)