För ungefär 25 år sedan jobbade Bo Hermansson på Gunnebo stängsel. Så skulle företaget omstrukturera, och alla blev uppsagda. Men Bo fick frågan om han inte kunde tänka sig att starta eget så att Gunnebo kunde anlita honom när det behövdes.

– Och så blev det. Jag gick gymnasiet då och ville egentligen bli snickare, men hade inte tillräckligt bra betyg så jag blev verktygsmakare istället och började jobba med pappa, berättar Johnny Hermansson, som idag driver Nygårds Stängsel & Smide tillsammans med sin pappa.

Sedan ett anta år tillbaka jobbar man bland annat för EdetHus räkning, med att leverera och underhålla stängsel till exempelvis skolor och förskolor. Man har även andra kunder i närområdet, men 95 procent av uppdragen är faktiskt i Göteborg, bland annat via en entreprenör som har markavtal med Göteborgs Stad.

– Där blir det också en hel del skolor, förskolor, fotbollsplaner och liknande. Vi har mycket att göra, och skulle behöva rekrytera fler men det är inte lätt. Många unga idag är tyvärr inte så lockade av kroppsarbete eller att vara utomhus i olika sorters väder. Det är synd, för det är ett roligt och varierat jobb. Dessutom är en del uppdrag både udda och riktigt utmanande.

Som på Floda Kraftverk för fem år sedan. Där skulle byggas ett liggande staket så att folk inte skulle kunna ramla ner i vattnet, eftersom det just där var mycket sug och virvlar.

– Staketet skulle fästas i en gjuten mur vid kraftverket, så vi fick jobba från en flotte. Inte jätteenkelt, men spännande!

Fängelser och häkten är ett annat exempel på lite annorlunda uppdrag. Bland annat har Johnny Hermansson och hans kollegor monterat skjut- och vikgrindar vid inslussningen på häktet på Skånegatan i Göteborg, och även lagat stängsel på fängelset i Halmstad som utsatts för sabotage.

Försäkringsbolagen ställer allt oftare höga krav på stängsel och staket när det gäller verksamheter som har problem med inbrott, men också där själva verksamheten kan vara farlig.

– Det kan handla om paneler som är svetsade, eller stängsel som man måste ha en rondell för att bryta upp. Det är självklart ganska dyrt för kunden, men när man bygger nytt väljer man ofta detta. Även i vår bransch går ju utvecklingen framåt, mot nya och bättre lösningar.

Flygplatser är en annan typ av områden där säkerheten måste vara mycket hög. Nygårds stängsel & Smide har varit med och bytt skalskyddet runt Landvetter flygplats, vilket var ett jättejobb berättar Johnny Hermansson:

– Det är dubbla stängsel runt om, och det yttre är dessutom nergrävt en bit i marken för att hindra djur att ta sig in. Det pågick under tre års tid. Men vi har även andra uppdrag för Landvetter, som att åtgärda plogskador och annat underhåll.

Nej, ingen dag är den andra lik för Johnny Hermansson och hans kollegor. Förutom det vardagliga arbetet med grävning och montering varvat med svetsning och smidesarbeten i verkstaden, går en hel del tid åt att åka ut och räkna på nya uppdrag. Uppdrag som man ibland inte ens får.

– Men jag trivs väldigt bra – stillasittande jobb inomhus är inget för mig. Det räcker med att jag går en kurs, så somnar jag nästan med en gång!