EdetHus tekniska grupp börjar bli komplett. Hans Larsson från Nygård har precis anställts som ventilations- och värmetekniker, och han är lite som en häst i kapplöpningsbåset – ivrig att köra igång:

– Nu de första två veckorna har jag fått lära känna de olika verksamheterna och lokalerna på EdetHus, träffat folk och blivit väldigt välkomnad. Det känns som en familjär arbetsplats där man snabbt blir du med alla – sånt gillar jag.

Hans Larsson har fram till nu tillbringat en stor del av sitt yrkesliv som automationstekniker på Essity i Lilla Edet, ett jobb han trivdes mycket bra med och som han tycker lärt honom massor. Trevliga arbetskamrater var det också. Men de sista åren hade han börjat tröttna på beredskapsschemat.

– Det är ju alltid akuta saker man sysslar med när man blir inringd, och även om det är roligt med snabba utmaningar så blir det också en stress som jag tröttnade på. Jag var verkligen redo för något nytt.

När Hans såg att EdetHus sökte en värme- och ventilationstekniker blev han nyfiken, och slog en signal till EdetHus tekniske förvaltare Peter Larsson, som han kände sedan tidigare. Efter att ha frågat ut Peter om vad tjänsten innebar, insåg Hans att det här var den nya utmaningen han letat efter. EdetHus är i ett skede där man förstärker den tekniska avdelningen för att få den kompetens man behöver på plats, istället för att behöva ta in specialiserade konsulter.

– Jag gillar ju att få vara med och utveckla något, driva processer framåt och förbättra. Jag vill ha utmaningar, men vill också ha kontroll och känna att jag ligger steget före. På bruket var det ju mest akut problemlösning, här på EdetHus kan jag jobba mer långsiktigt med saker och ting. Det ser jag verkligen fram emot.

Förutom det nära samarbetet med Peter Larsson, kommer Hans också att jobba nära Tomas Söder som leder underhållsplaneringen, liksom säkerhetssamordnaren Martin Löfqvist och fastighetschef Magnus Casperson. Samtidigt kommer han att ha en del att göra även med övrig personal.

– Det är roligt med en mindre arbetsplats som EdetHus – man träffar alla, lär känna alla och har koll på vem man ska fråga om vad. Jag gillar ju att tjöta med folk.

Hans Larsson är uppvuxen i Nygård, som han varit trogen hela sitt liv. Lika trogen har han varit fotbollsklubben LNIK, som han började spela i när han var grabb och Nygård var en egen klubb.

– Engagemanget i idrotten är jätteviktigt för mig, nu är jag med i anläggningsgruppen där vi är några stycken som fixar och lagar där det behövs.

Musik är ett annat stort intresse. Hans säger att han är allätare, även om det mest blir rock. Han hade planerat att gå på Whitesnakes konsert i våras med sina vuxna barn, men det satte pandemin stopp för.

– Jag älskar att gå på konserter, har varit på hur många som helst och hade även bokat in Bryan Adams. Men läget är ju som det är, så jag går med musik i lurarna istället.

Umgås med barnbarnen gör han också så ofta han kan. Äldsta barnbarnet Iris har han träffat minst en gång i veckan sen hon föddes, och så vill han att det ska fortsätta vara.

– Min dotter bor nära, som tur är.

Efter två veckors introduktion i EdetHus verksamheter är Hans Larsson högst redo att börja jobba ”på riktigt”.

– En panna på Tingbergsskolan ska byta styrsystem, så på måndag ska jag vara med och kolla hur allting funkar, prata med installatören och andra inblandade. Det ska bli roligt att få knyta kontakter och bygga upp det nätverk jag behöver i min nya roll.