Nu har stamrenoveringen på Hantverkaregatan dragit igång, något som berör totalt 32 lägenheter.

– Det innebär så klart ett stort ingrepp i hyresgästernas vardag, men det blir väldigt fint när det är klart, säger uthyrare Agneta Johansson.

Stambyten brukar ju vara rätt ”brôtiga” arbeten, och EdetHus projekt på Hantverkaregatan är inget undantag. Lägenheterna i 4A är utrymda, badrum och kök helt urblåsta – vilket å andra sidan innebär nya, fina kök och badrum när arbetet är klart. Entreprenören Vi Bygg är i full gång med att riva ut alla stammar och rör för att ersätta dem med nya. I ett av badrummen står Rickard Thorlin från underentreprenören Mr Drill och borrar i golvet för de nya rören.

– Det är ett omfattande arbete, men på det hela taget flyter det på fint, säger han.

Stamrenoveringen på Hantverkaregatan är planerad sedan länge, och är viktig eftersom fastigheterna är gamla. De flesta huvudledningarna för spillvatten på Hantverkaregatan är gjorda av gjutjärn, och gjutjärn ärgar och rostar med tiden.

– Det är nödvändigt att byta ut dem för att undvika vattenskador, säger Bodil Sjans, fastighetsutvecklingschef på EdetHus.

Totalt handlar det om 32 lägenheter där stamrören ska bytas, samtidigt som det blir helt nya kök och badrum. Eftersom hyresgästerna inte kan bo kvar i lägenheterna medan stambytet pågår, har EdetHus personal gjort en omfattande och noggrann planering för att logistiken ska fungera. Två trappuppgångar i taget renoveras med viss omlottgång, där berörda hyresgäster under tiden får bo i evakueringslägenheter i samma område. 8-9 veckor får man räkna med att stanna i sitt tillfälliga boende innan man kan flytta tillbaka till sin lägenhet igen. Agneta Johansson berättar att alla hyresgäster har möjlighet att få hjälp med flytten av Cander Bemanning, som också lånar ut flyttlådor.

– Hela den här processen är förstås ett stort ingrepp i hyresgästernas vardag, men stamrenoveringen är nödvändig och vi gör allt vi kan för att det hela ska gå så smidigt som möjligt.

Löpande information om projektets gång sker via veckobrev som sätts upp i alla trappuppgångar.

– Inför varje trapphus som ska evakueras har vi även en träff med berörda hyresgäster för att informera om allt praktiskt, säger Agneta Johansson.

Hela projektet beräknas vara klart i mitten av oktober.