Nu börjar många sin semester. I år blir ju sommaren annorlunda, på grund av Corona. Visserligen kan de som är symptomfria resa inom landet, men fortfarande gäller regeln att hålla avstånd, undvika större sammanhang och ha god handhygien. Stora turistmagneter som Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland får inte ha öppet över huvudtaget. Den här sommaren behöver vi alltså tänka om angående våra semesterplaner, och för många blir det kanske hemester – det vill säga semester på hemmaplan. I Lilla Edet och dess närområde har vi fantastisk natur som är alldeles gratis att använda, och här kommer lite tips på vad du kan göra!

Lilla Edets kommun har jättefina vandringsleder, och om du inte prövat någon av dem ännu är det verkligen läge att göra det nu! Det finns dessutom en vandringsled för varje smak – korta och längre, lättgångna, medeljobbiga eller tuffa. Lilla Edet har bland annat tre av Bohusledens 27 etapper, från Hjärtum i norr genom Västerlanda till Svartedalen i söder. Etapperna går genom ett sjörikt och vackert skogslandskap där det finns vindskydd och grillplatser.

Vid alla kommunens leder ska det finnas större informationstavlor med kartor och annan information om området. Längs med lederna finns också iordningställda rast- och grillplatser samt mindre informationstavlor med upplysningar om intressanta natur- och kulturvärden, men man kan också läsa om varje område för sig under högra rubriken ”Mer information” på denna sida: Vandringsleder och strövområden.

  • Vandringsleden från Hjärtum till Lille-Väktor är cirka 3,5 kilometer och ansluter till vandringslederna vid Väktorsjö-området. Leden är lättvandrad, men ingen rundslinga.
  • Väktorsjöområdet och Utby i Hjärtum, leder från 2 till över 8 kilometer.
  • Ryrsjön- och Högstorpsområdet i Lilla Edet, leder mellan 3 och 7 kilometer.
  • Pingstalund och Spetalsbergen i Lödöse, leder mellan 2 och 6 kilometer.

Här nedan finns en länk till en informationsbroschyr om ovanstående leder, med kartor och annan bra information! Smart att skriva ut och ta med på vandringen: Vandra i nära natur

I vår blev också två nya etapper av Pilgrimsleden färdiga, nämligen den mellan Lilla Edet-Utby liksom Utby-Trollhättan. Här vandrar du på västra sidan av älven, med Hjärtumsområdets kuperade natur och Åkerströms reservat intill Göta Älv. Läs om Pilgrimsledens olika etapper här.

Bredfjället, som ligger i både Lilla Edets och Uddevalla kommun, är vacker vildmark med rik historia och mycket fina vandringsleder. Läs gärna boken Röster från skogen av Stefan Edman och Jan Töve, så får du extra inspiration och kunskap om Bredfjällsområdet. Vill du veta mer om de olika lederna på Bredfjället kan du läsa här.

37 mil långa Bohusleden går genom Lilla Edets kommun, via Svartedalen/Västersjön mot Hjärtum och Väktorområdet, Hasteröd och Backamo. Läs mer om Bohusledens etapper här.

Missa inte heller tre annorlunda fikaupplevelser i Lilla Edet: Skörsbo Gård i Västerlanda har öppet på söndagar med ekologiska bakverk och rawfoodfika, och säljer även ekologiska grönsaker, honung, marmelader etc. Läs mer på deras Facebook-sida.

Utby-Vestens sommarkafé kommer att ha öppet även i år, men nu med bordsservering utomhus och inte alla dagar. Men äggost blir det så ofta som möjligt, liksom hembakt kaffebröd! Läs mer här.

Friluftsfrämjandet har gett ut en liten guide inför sommarens naturupplevelser, du kan läsa/ladda ner den här. Bra tips på alltifrån utrustning och den perfekta tältplatsen till allemansrätten.

Vi på EdetHus önskar er alla en fin sommar/semester, med många härliga upplevelser!

(Foto nedan: Lars Johansson/Göta Äventyr)

(Foto nedan: Ingemar Carlsson/Pilgrim i Västerlanda)