Vatten som är mellan 90 och 100 grader varmt är ett utmärkt medel mot ogräs, dessutom miljövänligt eftersom man slipper kemikalier. Det som istället krävs är lite tålamod.

– Kör man för fort med munstycket dör inte rötterna, säger Dennis Jägesten, arbetsledare för miljögruppen på EdetHus.

Maskinen är ganska nyinköpt och har hittills varit ett både framgångsrikt och enkelt redskap i kampen mot ogräset, som växt så det knakat den senaste tiden. Metoden funkar utmärkt på stenläggningar, asfaltskanter och även på grus.

–  Däremot är det precis som med annan ogräsrensning, man måste göra det regelbundet. Men den här metoden är snabbare än handrensning som ju är ganska tungt för kroppen, och till skillnad från kemikalier miljövänligt. Dessutom gör det låga trycket att man inte skadar underlaget. Det är ingen risk att man förstör något eller att man spolar bort grus och sand.

På Molinsgatan går Jacob Nelin långsamt fram med vattenmunstycket över stenplattorna, och man ser hur ogräset slokar ganska snabbt.

– Men man får hålla koll så att det tar ordentligt innan man går vidare,  konstaterar Jacob som just nu sommarjobbar på EdetHus.

Efter gymnasiet visste han inte riktigt vad han ville göra, så han jobbade på ett lager i Göteborg medan han funderade över vad han ville plugga till. Men det blev tröttsamt att pendla, så han sökte sig till EdetHus istället som ligger ett stenkast från hemmet i Göta.

– Det är jätteskönt att ha så nära, och jag trivs både med jobbet och kollegorna. Man får också göra olika saker och vara utomhus mycket. Jag har ju körkort, och då är det enklare både för mig och EdetHus eftersom jag får köra fordon som behövs och kan ta mig runt själv, säger han.

Hetvattenbehandlingen vid Molinsgatan är strax klar, sen är det bara att vänta några dagar.

– När gräset torkat och gulnat går det snabbt att borsta bort.

(Bild nedan: Jacob Nelin, sommarjobbare på EdetHus)