Omväxlande sol och regn gör att ogräset växer som… ogräs. EdetHus sommarjobbare har fullt upp, och en varm julidag träffar vi några av dem vid Lindkullens äldreboende. Gräs ska klippas och trimmas, ogräs rensas, buskar och häckar klippas.

– Det här är mitt första sommarjobb, och det är kul att tjäna egna pengar, säger Alma Fröjd som bär bort sly och grenar som röjts.

Alma är 17 år, pluggar till flygtekniker på gymnasiet och bor på internat under terminerna. Därifrån är hon van vid att ta eget ansvar, vilket hon också gillar. Hon gör tre veckor på EdetHus under juli månad, och tycker faktiskt att det är helt ok att rensa ogräs – det ger ju en rätt skön känsla när man är färdig och allt ser så rent och fint ut, menar hon.

– Även om detta inte är vad jag kommer att jobba med i framtiden, kan jag absolut tänka mig att sommarjobba på EdetHus igen. Det enda som är jobbigt är att vi börjar halv sju på morgonen. Jag måste ha flera olika alarm för att komma upp, annars somnar jag bara om, säger hon och skrattar.

Petrine Jakobsson är ansvarig för utomhusmiljön på EdetHus, och är dessutom huvudansvarig under den första av sommarens två perioder med feriearbetare. När hon går på semester, tar fastighetsvärden Peter Johansson över den uppgiften. Varje sommar är det ett pussel att få ihop schemat eftersom det är svårt att få tag på ungdomar över 18 som får köra åkgräsklippare och röjsåg, och som dessutom har körkort så att de kan transportera runt sina yngre arbetskamrater till EdetHus olika områden.

– Men vi har fått ihop det bra med tre arbetslag. De äldre ungdomarna får också till uppgift att vara lite som arbetsledare för de som är yngre, och det är nyttigt för dem.

Det är första gången Petrine har den här rollen med EdetHus sommarjobbare, och hon var lite orolig för att hon inte skulle hinna med sina egna ordinarie arbetsuppgifter.

– Sommaren är ju den mest intensiva perioden även för mig med allt som ska klippas och beskäras. Men det har funkat hur bra som helst, ungdomarna är väldigt duktiga. Alma är till exempel en talang när det gäller att klippa häckar rakt och fint, för det är inte helt lätt faktiskt. Man ser snabbt vilka som är duktiga på vad.

Petrines son Casper är 16 år och sommarjobbar för andra året på EdetHus. Pengarna han tjänar i år ska gå till en moped.

– Jag gillar att ta i ordentligt, typ gräva eller ta bort stubbar och rötter, klippa stora buskar. Det är väldigt skönt att få använda kroppen när man jobbar. Samtidigt är det bra när det är lite varierat – rensa ogräs kan faktiskt vara ganska rofyllt.

Casper tycker det är kanon att få jobba på riktigt, för här måste man ta ansvar och visa vad man går för.

– I skolan kan man slarva mer, för där har lärarna inte samma koll. Här förväntas det att man jobbar på, och kommer i tid.

Petrine Jakobsson nickar instämmande, även om hon tyckte det var ovant i början att behöva vara lite tuff ibland mot sina unga adepter.

– Men jag har ju fått öva hemma på min tonåring, säger hon med en menande blick på Casper.

– Samtidigt är de så himla roliga, så man får skratta många gånger varje dag. Och det är också härligt att se dem utvecklas, bli mer självgående och trygga.

Sommarjobb är ju ofta det första mötet med vuxenvärlden utanför skolan, och även om de flesta av ungdomarna här inte kommer att jobba med just fastighetsskötsel, är det en viktig erfarenhet menar Petrine Jakobsson:

– De får lära sig att man inte bara representerar sig själv utan ett företag, och att det är viktigt hur man bemöter andra människor. Dessutom växer de av att ta ansvar och få tjäna sina egna pengar. En del av dem återvänder till oss flera år i rad, och det är extra roligt!

(Nedan: Här syns en del av det första gänget sommarjobbare på EdetHus. Från vänster: Carl Ingmansson, Petrine Jakobsson (arbetsledare), Gustav Johansson, Robin Skoglund, Casper Jakobsson, Fredrik Tobiasson och längst fram Alma Fröjd)(Nedan: Alma Fröjd sommarjobbar för första gången i sitt liv, och tycker det är skönt att få tjäna sina egna pengar)(Nedan: Casper Jakobsson gör sin andra sommar på EdetHus och gillar att arbetsuppgifterna är varierande)