Lundgrens Rör i Göta har fullt upp, Corona-pandemin till trots.

– Vi har inte behövt nyttja några av regeringen stödåtgärder, men det är jättebra att de finns, konstaterar Fredrik Lundgren.

Självklart har de dagliga rutinerna förändrats även på Lundgrens Rör. Vissa arbeten har fått skjutas upp, exempelvis sådant som inte är akut när det gäller serviceboenden eller renoveringar – det vill säga den typ av arbeten man bland annat gör för EdetHus räkning. Men själva arbetsbördan har egentligen inte minskat, eftersom service och underhåll måste utföras ändå. I bilarna har de handsprit och skyddsmasker. Handhygien och avstånd är vardagsmat.

– Vi är ju måna både om de vi jobbar för men också killarna i firman. Hittills har vi själva klarat oss undan Corona, och det känns väldigt bra. Men vi är beredda om vi skulle behöva växla ner, säger Fredrik Lundgren, som driver Lundgrens Rör.

Fredrik har varit rörmokare i 35 år, och det började redan innan han slutat grundskolan. Han hade praktik på en VVS-firma och blev helt enkelt kvar där ett antal år, innan han med tiden startade eget.

– I och med att det var en så pass liten firma fick jag ju även erfarenhet av hur det är att driva jobben på egen hand. Jag blev fostrad att lösa saker och ting själv, så det var en mycket bra skola, särskilt när man startade eget.

Han fick dessutom lära sig att rörmokeri inte bara handlar om att byta rör eller rensa avlopp. Att till exempel montera stora värmepannor är både komplicerat och tungt, och är än idag en av Fredriks favoritsysslor i jobbet:

– Jag gillar verkligen när det är tungt och krångligt och man får jobba med rörtänger, säger han och skrattar.

VVS handlar idag lika mycket om mät- och injusteringsteknik och felsökning som rörläggning. Dagens värme- och ventilationssystem bygger på avancerad teknik, och VVS-yrket kräver gedigen kunskap om olika system, miljöföreskrifter och säkerhet. Det finns även olika certifieringar som exempelvis Säker Vatten, som innebär ett särskilt kunnande när det gäller att minska risken för vattenskador, legionellaspridning, brännskador och förgiftning. Därför har det äldre begreppet rörmokare delats upp i nya yrkeskategorier som är mer specialiserade, såsom VVS-montör eller VVS-tekniker.

– Ja, branschen har förändrats en hel del på mina 35 år i yrket. Idag behöver man inte kunna allt hantverk för att kunna jobba med VVS. Och många rör är numera gjorda av plast, vilket betyder att man inte svetsar lika ofta som förr. Men vi har väldigt breda kunskaper i firman, och det underlättar verkligen när konjunkturen går upp och ner. Är det brist på en viss typ av jobb finns det alltid annat vi kan göra.

Fredrik Lundgren tycker det är spännande med all ny teknik och att miljöarbetet gått framåt så mycket i VVS-branschen.

– På bara 20 år har vi gått från att söla och kladda med oljepannor till att programmera värmepumpar, det är ju en enorm utveckling. Det är fascinerande att det går att hämta så mycket energi från teknikens utveckling.

Lundgrens Rör har idag fem anställda, i åldrarna 22 till 56. En av dem är Fredriks bror Anders. Visst skulle firman kunna växa, för uppdrag saknas inte. Men Fredrik är väldigt nöjd med nuvarande konstellation:

– Jag har hittat en perfekt konstellation av medarbetare som trivs ihop. Dessutom vill jag själv kunna åka ut och skruva. J har absolut inget intresse av att sitta på kontoret med pappersarbete hela dagarna, vilket jag hade fått göra om vi hade varit en större firma.

Lundgrens Rör gör en hel del arbeten för EdetHus räkning. Alltifrån att byta golvbrunnar till att göra i ordning lokalerna för Lilla Edet Bryggeri. De var också med i ombyggnaden av Solängs äldreboende – ett uppdrag som tog ett och ett halvt år.

– Där satte vi in ny pelletsanläggning, panncentral och undercentral. Dessutom byggdes nya lägenheter där vi fixade badrummen. Jag gillar egentligen inte för stora jobb, men just detta var roligt för det för det hade alla delar.

Och det är just detta Fredrik älskar med sitt yrke – variationen av stort och smått, komplicerat och enkelt, tungt och lätt.

– Att ena dagen hjälpa Gunnar och Astrid med att byta en packning, för att nästa dag svetsa en kulvert. Det är toppen!