Alla EdetHus hyresgäster har brandvarnare installerade i sina lägenheter, liksom brandsläckare. En undersökning som MSB har genomfört visar att 97 procent av alla hem har en brandvarnare. Däremot säger 35 procent att de aldrig testar den. Det är jätteviktigt att du som hyresgäst regelbundet kollar så att batterierna i brandvarnaren funkar.

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren.

Testa brandvarnare:
• en gång i månaden
• när du satt upp en ny
• när du bytt batteri
• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)
• när du gjort rent den

…eller kanske det fiffigaste av allt: registrera dig för SMS-påminnelse här: 

Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen.

När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal.

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått. Titta efter beteckningen EM1869 som betyder att filten klarat EU:s standardtest.

Källa: MSB

Både brandvarnare och brandfiltar kan också vara riktigt snygga inredningsdetaljer – kolla här:

(Brandvarnare Kupo och Lento från smartasaker.se, brandfilt Solstickan från designtorget.se och brandfilt Lotta Friberg Korsstygn från if-sakerhet.se)