En solig och svettig dag i augusti är det full fart i Lödöseborg – skridskoskären gnisslar mot isen och puckat smäller i sargen. F.E Hockey  har hockeyläger i Lödöse under fyra dagar, och här tränar barn och unga från hela landet olika teknikförmågor men också kondition. F.E Hockey är visserligen svenskbaserade, men har även verksamhet i andra länder. Att kunna träna hockey på sommaren i Sverige är inte jätteenkelt, konstaterar Viktor Eriksson, ägare och huvudcoach:

– Det är inte alla ishallar som har is på sommaren. De som har det är ofta fullbokade och dessutom är det ganska dyrt att hyra in sig. Att kunna vara här i Lödöse är toppen, och vi har varit här flera gånger tidigare. Det är också nära till Göteborg där vi brukar övernatta.

Viktor Eriksson har själv spelat proffshockey, bland annat i Franrike där han träffade kanadensaren Adam Feniak, som i sin tur bland annat arbetat med NHL-laget Edmonton Oilers. Viktor, som alltid velat bli skridsko- och tekniktränare, följde med Adam till Edmonton i Kanada för att jobba som instruktör. 2017 startade de F.E Hockey där de coachat alltifrån sexåringar till NHL-proffs i skridsko- och klubbteknik.

Och apropå NHL-spelare, har även sådana använt den eftertraktade sommarisen på Lödöseborg som varit i bruk sedan 2018. Svenska NHL-spelare är i allmänhet hemma i Sverige på somrarna, men behöver ju fortfarande träna. Vilket alltså inte är en enkel sak att lösa, med tanke på konkurrensen om de ishallar som erbjuder sommarträning.

– Vi har också den fördelen att NHL-spelarna får vara ifred här, de inte blir igenkända på samma sätt som i exempelvis Göteborg. Bland annat har Kevin Fiala från Los Angeles Kings tränat hos oss, eftersom han ofta är i Sverige. Vi har även haft besök av spelare från ryska hockeyligan, de hyrde ett hus i Lödöse och tränade här i tre veckor, berättar Lasse Keijser, kassör i LN70 och ideellt engagerad i klubben sedan många år.

LN70 växer så det knakar med både damlag och herrlag, hockeyskola, sex ungdomslag och ett kälklag. Enligt Lasse Keijser är man i klubben  vana vid att kämpa för sin överlevnad, och har ett stort antal engagerade vuxna som brinner för sin klubb. Med hjälp av dem har sargen renoverats, liksom byggts café och kansli.  Hockeyskolor, träningar, matcher och allmänhetens åkning kräver stor ideell uppslutning, liksom under somrarna då närmare 30 personer rycker in för att man ska kunna ta emot lag som vill hyra in sig.

– Vi skulle kunna växa mycket mer, men i nuläget har vi för få omklädningsrum och kylslingan under isen sjunger  på sista versen. Både vi själva och EdetHus har renoverat den i omgångar så mycket det bara är möjligt, men nu håller den max två år till, säger Lasse Keijser.

Samhällsnämndens ordförande Jörgen Andersson är medveten om Lödöseborgs behov, och nu ska man diskutera budgeten liksom stämma av med EdetHus, som äger ishallen:

– Självklart måste vi se till att det finns pengar för att hålla igång alla de fantastiska verksamheter vi har i kommunen.

F.E Hockey har redan bokat Lödöseborg för hockeyläger sommaren 2023.

– Vi trivs väldigt bra här, och blir väl omhändertagna av klubben. Det enda vi skulle önska är att det fanns fler omklädningsrum, avslutar Viktor Eriksson innan han gör sig redo för eftermiddagens träningspass.

(Bild nedan: Viktor Eriksson från FE Hockey och Lasse Keijser)