Fritidsledare, biståndsarbetare, föreningsutvecklare och projektledare i fastighetsbranschen. EdetHus nye förvaltare Mats Olsson har många strängar på sin lyra.

Ett stort intresse för att hjälpa människor att växa och utvecklas. Så kan man nog sammanfatta Mats Olssons starkaste drivkraft. Han kommer från en föreningsengagerad familj i Skåne, och började spela fotboll tidigt. När det var dags att fundera på yrkesval kändes det självklart att plugga till fritidsledare.

–      Att arbeta med människor och bidra till någon slags förändring har känts oerhört meningsfullt, och där är det ju extra roligt att jobba med barn och unga.

På den tiden var en fritidsledare mycket av en ”fixare”, berättar Mats. Man var den som såg till att det blev roliga aktiviteter liksom konkret verkstad av alla planer. Men med tiden förändrades rollen till mer av en coach.

–      Då började vi stötta och inspirera ungdomarna att ta egna initiativ, de fick vara med själva på ett annat sätt, planera och engagera sig. Det var en utveckling jag verkligen uppskattade, för de flesta människor kan och vill själva. At ta eget ansvar gör också att människor växer, och det synsättet har präglat hela mitt arbetsliv.

När Mats gjorde lumpen i Göteborg träffade han sin blivande fru, och Skåne byttes därför mot Uddevalla där Inger bodde. Sin första praktik som fritidsledare gjorde han faktiskt i Lilla Edet 1982, och sedan följde ett antal år i yrket på olika platser i Trollhättan. Efter ett par år som föreläsare med inriktning på drogförebyggande arbete fick Mats jobb på Hyresgästföreningen som lokal områdesutvecklare, där han stannade till 2001. Då såg han att Familjebostäder sökte en boendekonsulent.

–      Rollen handlade om att utveckla bostadsområdena utifrån hyresgästernas perspektiv, och påminde på det sättet om jobbet jag haft på Hyresgästföreningen. Väldigt roligt!

På Familjebostäder fick han också syssla med affärsplaner, marknadsutveckling liksom vara projektledare för centraliseringen av kundservicen. Efter 15 år hade Mats tröttnat på pendlandet till Göteborg, och var dessutom sugen på att lära sig mer om fastighetsförvaltning. Han fick jobb som förvaltare på Tjörns bostads AB, och därefter blev det två och ett halvt år som VD för Essungabostäder.

–      Jag har ju länge jobbat med hyresgäst- och personalfrågor, medan jag på Tjörn och i Essunga fick fylla på med det förvaltningstekniska. Det var nyttigt att få mer av en helhetsbild av fastighetsbranschen, även ur ekonomisk synvinkel. Jag fick även lära mig en del om nyproduktion och hur man ska tänka för att få med alla perspektiv, som tillgänglighet, trygghet och användbarhet, säger Mats Olsson.

Från specialist till mer av generalist, alltså. När tjänsten som förvaltare på EdetHus dök upp, lockades Mats av rollbeskrivningen:

–      Det var mycket fokus på personal- och hyresgästansvar, vilket är det jag brinner för. Jag behöver inte vara teknisk förvaltare, för den kompetensen finns redan här på EdetHus.

Nu när Mats börjat bli varm i kläderna, ser han fram emot att bland annat arbeta fram ett gemensamt förhållningssätt gentemot alla hyresgäster, oavsett om det gäller lägenheter, kommunala lokaler eller företagslokaler. Liksom fokusera på hur man kan bli ännu bättre på återkoppling när det gäller exempelvis felanmälan.

–      Här finns många roliga utmaningar att ta tag i, och det känns skönt att jag redan hade erfarenhet av de olika it-system man använder här.

Tillsammans med tre andra personer driver Mats och hans fru en organisation där barn i Eswatini (tidigare Swaziland), Venezuela, Litauen och Bolivia får hjälp med bland anna utbildning och läkarvård.

–      Alla resor och möten i dessa länder har gett mig ännu fler lärdomar om att se saker ur olika perspektiv, för det kan bli många kulturkrockar. Det har också lärt mig mer om konflikthantering och att inte låta mig knäckas av svårigheter eller problem – det finns alltid lösningar, om man bara har lite tålamod!

LITE FAKTA OM MATS OLSSON:

Familj: Hustrun Inger, fyra vuxna barn och snart sex barnbarn.

Bor: I Ljungskile

Gör på fritiden: Umgås med familjen, spelar innebandy och arbetar med projekten i ”Senapsfröet”, bland annat genom att driva en Secondhand-butik i Ljungskile.

Läser: Är periodare, men läser gärna biografier över kända personer, liksom deckare.

Lyssnar på: Allt möjligt, men mest dansbandsmusik. Jag träffade min fru på dansgolvet!