EdetHus har ju fyllt 40 år, även om det var för två år sedan. Men pandemin satte stopp för festligheter, och därför firade vi istället 42-årskalas igår på torget i Lilla Edet. Vädret var på vår sida, det serverades kaffe och tårta i stora lass och barnen kunde kasta prick liksom gissa antalet godisbitar i en glasburk. Den lokala hyresgästföreningen hade i sedvanlig ordning bakat smarriga kakor och som grädde på moset fick publiken förstklassig musikunderhållning av Trollhätte-trubaduren Johan Frändberg.

– Väldigt trevligt ordnat, och vi har också varit med tidigare när EdetHus haft sommarkaffe för sina hyresgäster, säger Jan Andersson och Marie Hansson, som flyttade till lägenhet på Sadelmakaregården när det var nybyggt.  Bredvid sitter Anita Gustafsson, som under flera år bodde i lägenhet i Hjärtum där hon stortrivdes, men när hon inte längre körde bil blev det för bökigt att ta sig till affären så hon fick istället en lägenhet på Göteborgsvägen i samma byggnad som Folkets Hus.

– Nu har jag både vårdcentral och apotek mittemot, och nära till Coop. Fast det allra bästa är min fina balkong, säger hon.

På kalaset fanns också kommunalrådet Julia Färjhage och hennes C-kollega Lars Ivarsbo, som varit både ordförande och ledamot i EdetHus styrelse. De tycker att jubileet påminner om hur mycket som hänt under årens lopp.

– Särskilt under 2000-talet, där EdetHus dels inledde stora miljösatsningar och nu är på god väg att bli ett fossilfritt bolag. Bygget av Centrumhuset är också en milstolpe som jag själv fick vara med om under min tid i styrelsen. Det tillförde en mängd bostäder men lyfte också hela torget som under den tiden var en ganska tråkig plats, säger Lars Ivarsbo.

Julia Färjhage konstaterar att både EdetHus och kommunens arbete är tätt kopplat till samhällsutvecklingen i övrigt, där man alltid behöver vara på tårna.

– Sedan 45:an och järnvägen byggdes ut har det skett en stor inflyttning, men nya verksamheter har också etablerat sig här. EdetHus har haft en viktig roll genom att tillföra nya bostäder och industrilokaler men har också gjort satsningar på skolor, förskolor och LSS-boenden. Framöver står vi inför nya utmaningar, där EdetHus kanske kommer att behöva avyttra vissa verksamheter för att kunna satsa mer på andra områden.

Andreas Nelin (M) är ordförande i EdetHus styrelse och har nu sju år bakom sig som både ordförande och vice ordförande. Han tycker det är ett mycket roligt uppdrag, och dessutom opolitiskt på ett sätt som skiljer sig från hans tidigare roller i olika nämnder.

– Vi är från vitt skilda partier i styrelsen, men jobbar tillsammans för bolagets bästa utifrån aktiebolagslagen. Då hamnar politiska åsikter ofta i bakgrunden, vilket gör att arbetet blir mindre polariserat och mer konkret. Just nu tycker jag det är särskilt spännande med bygget av den nya brandstationen eftersom jag själv är deltidsbrandman. Det känns också riktigt bra att vi lyckats rekrytera en sådan bra efterträdare till Lars Wijkmark.

Ja, vår VD Lars Wijkmark slutar som bekant sin tjänst i augusti för att bli VD på Lundqvist Byggförvaltning i Trollhättan, och även om han känner sig redo att gå vidare hade han egentligen inga tankar på att lämna EdetHus, där han trivts mycket bra:

– De senaste tio åren har jag haft förmånen att få vara en del av EdetHus framtidsresa i en expansiv fas tillsammans med duktig personal, och det är jag väldigt tacksam för. Och även om det känns lite vemodigt att lämna, är det samtidigt roligt att få lämna över VD-posten till Sanny Mattelin. Han kommer att göra ett utmärkt jobb och tillföra ny energi till bolaget!

(Bild nedan: Thomas Söder från EdetHus och Andreas Nelin, ordförande i EdetHus styrelse)(Bild nedan: Lars Wijkmark, VD EdetHus, Sanny Mattelin från Eidar som i augusti tillträder som ny VD på EdetHus, Lars Ivarsbo (c) som suttit i EdetHus styrelse och kommunalråd Julia Färjhage (c).)