Nästa helg är det första advent – hurra vad mysigt!
Men tyvärr händer det också många brandolyckor i juletid. Orsaken är många gånger de levande ljusen, men också trasiga sladdar och kontakter till adventsljusstakar, stjärnor och ljusslingor. Här får du tips för en ljus och säker jul från Brandskyddsmyndigheten och Boverket:
Levande ljus
Tänk på att:
- använda ljusstakar i material som inte kan börja brinna, till exempel smide, keramik, sten eller liknande
- dekorera din ljusstake med icke brännbart material, till exempel sand, sten, glas eller snäckor
- se till att ljusen står stadigt
- inte ställa ljusen för nära gardiner eller på tv:n
- aldrig placera många värmeljus tätt tillsammans på en bricka eller ett fat
- aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.
Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen!
Marschaller
Tänk på att:
- endast använda dem utomhus
- aldrig flytta en varm, brinnande marschall
- placera marschallen i en hållare avsedd för marschaller
- använda marschall-skydd
- släcka marschaller genom att kväva lågan med en plåt, ett lock eller liknande. Använd aldrig vatten eller snö, innehållet i marschallen kan slungas upp explosionsartat!
Lär barn handskas med eld
Barn har i alla tider varit nyfikna på eld. Det är därför viktigt att de tidigt lär sig att handskas med eld på ett bra sätt. Lämna aldrig barn ensamma med levande ljus eller öppen eld!
Julbelysning
Inför jul lyser vi upp våra hem med adventsljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor. Tänk på att dåliga sladdar och kontakter kan orsaka kortslutning.
- Se över att sladdar och kontakter är hela när du tar fram dina adventsljusstakar och ditt julpynt. Tänk på att använda ljusslingor avsedda för utomhusbruk när du dekorerar ute.
- Se också till att alltid ha det watt-tal på dina lampor som rekommenderas för ljushållaren.
- Använd alltid strömbrytaren eller dra ur sladden när du ska släcka ljusstaken. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.
Brandvarnare, brandsläckare & brandfilt
I varje bostad ska det finnas brandskydd, för din och dina grannars säkerhet. Bland det viktigaste är en brandvarnare. Det är bra om du själv också skaffar en 6-kilos pulversläckare och en brandfilt, gärna 180 x 120 centimeter stor.
Testa din brandvarnare en gång i månaden, genom att trycka på testknappen. Undersökningar visar att många brandvarnare inte fungerar, eftersom gamla batterier inte har bytts ut! Gör också första advent till en testa-brandvarnare-tradition.
Brandvarnaren bör sitta i takets högsta punkt, inte på väggen. Det bör finnas minst en brandvarnare på varje våning, samt i eller vid sovrum.