Utanför vårdcentralen i Lilla Edet har det dykt upp stora blomsterlådor i trä med sittbänkar, och Petrine Jakobsson är i full färd att fylla dem med rosa margueriter, lysande blå daggsalvia och en massa annat vackert.
– Det gäller att kombinera höga och låga växter, annars blir planteringen väldigt platt och syns knappt på håll.
Petrine Jakobsson är ansvarig för utomhusmiljön hos EdetHus, och ett av hennes absolut största intressen är växter och blommor. Medan hon planterar de sista limegröna penningbladen, går hennes kollega Krister Magnusson runt och vattnar det som är färdigt. Att vattna nyplanterat är A och O, för att växterna ska rota sig och trivas. Just dessa trälådor är beställda av Samhällsbyggnadsbolaget, som äger fastigheten där bland annat vårdcentralen och Apoteket huserar.
– I år hade de tankar om något nytt istället för de vanliga krukorna vi brukar ha här, och då hade jag faktiskt redan börjat fundera över de här jättelådorna i trä med sittbänkar. De gillade idén, och våra snickare byggde lådorna. Jag tycker det är roligt med bänkar så att man kan slå sig ner och njuta av blommorna på nära håll, berättar Petrine Jakobsson.
I mitten av lådorna har Petrine planterat perenner, det vill säga blommor som återkommer år från år. Hon har valt grekisk vädd och syrénbuddleja, som är särskilt populära hos bin, humlor och fjärilar. Av Sveriges drygt 300 arter av humlor och bin är nämligen en tredjedel hotade:
– Jag brukar alltid försöka välja något som lockar pollinerande insekter, för de är jätteviktiga för miljön.
Men även sommarblomman daggsalvian gillas av pollinatörer, och den återfinns i alla tre blomlådorna. Daggsalvia blev Årets Sommarblomma 2016, och är en riktig långblommare som är fin hela sommaren, antingen i vitt eller lysande blått.
– Margureriter är en annan personlig favorit, som är både tålig och vacker. Men man behöver nypa bort det som är överblommat för att den ska fortsätta vara fin. Småpetunian Million Bells är också en jättebra sommarblomma som håller länge.
Petrine Jakobsson har haft trädgård i flera år och älskar att planera, plantera och kombinera olika växter. Det kan man göra även med sommarblommor, både när det gäller färger, sorter och höjder. Planteringarna blir vackrare om man vågar ta ut svängarna lite, tycker hon:
– Tänk på att det som är lågt och hängande passar längst fram i krukan, medan det högre ska vara bakom. Prydnadsgräs är jättevackert att använda, och en del av dem är ju dessutom perenna som man kan övervintra. Palettblad är en annan favorit – allt måste inte handla om blommor, det finns så många växter med jättefina bladverk som är dekorativa i sig.
När man väl planterar sina sommarblommor ska man vara noga med att nysta upp rötterna som ofta snurrat ihop sig i plastkrukan, tipsar Petrine:
– Dra eller klipp loss rötterna, då rotar de sig fint i sin nya kruka. Jordens kvalitet är också viktig. U-jord är dyrt men väldigt bra, och innehåller mycket näring som blommorna behöver under sommaren. Självklart kan man använda billigare jord, men då behöver man gödsla den.
(Nedan: Krister Magnusson och Petrine Jakobsson/EdetHus)