Lödöse Museum får nu en helt ny klimatanläggning, specialgjord för museiverksamheter.

–      De senaste årens väderlek höll på att förstöra de ömtåliga föremålen i deras magasin, säger Peter Larsson, teknisk chef på EdetHus.

Tack vare museets tjocka stenväggar, har man haft ett ganska stabilt och jämnt klimat i det magasin som hyser de arkeologiska samlingarna. Men de senaste somrarnas värme kombinerat med regniga höstar har skapat problem i form av högre luftfuktighet. Föremål av läder, tyg och järn levde farligt, eftersom hög luftfuktighet kan göra att föremålen drabbas av mögel och rost. EdetHus beslöt i samråd med museet att installera en klimatanläggning som var specialanpassad för den här typen av verksamhet.

–      Det finns ju företag som har speciella typer av aggregat för arkiv, museer och laboratorier, där man är beroende av konstant temperatur och luftfuktighet, berättar Peter Larsson.

Ing-Marie Trägårdh är antikvarie på Lödöse Museum och hon visar runt inne i magasinet, där mängder av arkeologiska fynd är förvarade lådvis i höga hyllor. Bland annat plockar hon fram en helt intakt yllevante från 1200-talet. En låda innehållande en bit veckat ylletyg åker också fram, som användes till dyra dräkter för borgarklassens kvinnor.

–      Vi har en av landets finaste samlingar av textil från medeltiden, och forskare brukar bli helt lyriska när de kommer hit. Den typen av material är ju väldigt känsliga för temperaturväxlingar och förändrad luftfuktighet, och nu kommer vi att klara av att hålla 45 procents luftfuktighet härinne, vilket är optimalt.

Klimatanläggningen står i ett särskilt rum intill magasinet, och ser inte mycket ut för världen – allt döljs inuti ett ganska modest plåtskåp. I taket går två stora ventilationsrör in till magasinet. Enkelheten i systemet imponerar, menar Peter Larsson.

–      Personalen får gå en liten kurs, sedan kan även de hantera anläggningen.

Ing-Marie Trägårdh uttrycker stor lättnad över att klimatproblemet på Lödöse Museum nu blir löst.

–      Det är ett ständigt och komplicerat arbete med att underhålla alla våra fina föremål så att de håller så länge som möjligt. Vi har också köpt in nya säkerhetsmontrar till utställningen, så att föremålen är så säkra och skyddade som möjligt. Fast man måste ändå vara på tårna och ha koll så att allt funkar som det ska.

(Bild nedan: Peter Larsson på EdetHus har koll på den nya klimatanläggningen)

(Bild nedan: Antikvarie Ing-Marie Trägårdh visar textilier från medeltiden)

(Bild nedan: En helt intakt yllevante från 1200-talet)

(Bild nedan: Pilgrimsmärke från Köln med de tre vise männen, från slutet av 1100-talet.)