Biblioteket i Lödöse är i flyttartagen – fast inte särskilt långt bort. I september kommer man att få ett helt eget utrymme i Lödöse museum.  Fram till nu har man huserat inne i själva museet tillsammans med museiverkstaden, men i takt med nya arkeologiska fynd i området, behöver nu museet bygga om sina utställningar med större plats för sina föremål. Biblioteket flyttar därför in i salen för tillfälliga utställningar, där EdetHus just nu förbereder lokalen.

Förutom hyllor längs med väggarna, kommer det även att finnas flyttbara hyllor för att göra rummet så flexibelt som möjligt. Två stora bord med sittplatser kommer att vara i fokus, liksom en barnavdelning med sittplatser i form av en liten läktare.

– Barnverksamheten är en jätteviktig del av biblioteket, där vi i samarbete med barnbibliotekarien bland annat erbjuder möjligheten att vara med i bokklubbar för barn och ungdom, berättar Krystyna Öjerskog, bibliotekarie och filialföreståndare i Lödöse.

Biblioteket i Lödöse är en filial till Lilla Edets bibliotek, och utgör ett unikt samarbete mellan folkbibliotek och museum. Här har man en historisk profil med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur om medeltiden. Man samarbetar också med föreningar i bygden och bedriver olika typer av verksamhet som författarbesök, bokcirklar och möjlighet att vara med i en sy- och handarbetsgrupp.

– Det som är så roligt med att vi finns i samma lokaler som ett museum, är hur vi berikar varandra. De som ofta går till biblioteket är verkligen inte alltid samma människor som gärna går på museum. På det här viset får våra besökare upptäcka nya saker, säger Krystyna Öjerskog.

Bibliotekens digitala uppdrag lever självklart också vidare i den nya lokalen, med datorer, surfplattor, skärmar liksom även möjlighet att kopiera och skriva ut till självkostnadspris. I korridoren utanför kommer det att finnas ännu fler sittmöbler, tidningar och tidskrifter.

Inne i bibliotekssalen finns glasdörrar som leder rakt ut på gräsmattan bakom museet, och även här kommer det att erbjudas utemöbler och madrasser. Christina Hurtig, som är bibliotekschef i Lilla Edet, ser liksom Krystyna Öjerskog fram emot nyinvigningen:

– Vi ska ju vara som ett vardagsrum, med möjligheter att ta del av litteratur, kunskap och information. Biblioteken är ett forum i samhället som är gratis och tillgängligt för alla, och det har vi verkligen haft i fokus när vi planerat det nya biblioteket!

Lödöse nya bibliotek invigs den 5 september. Fram till dess hänvisas låntagarna till biblioteket i Lilla Edet.

(Bild nedan: Krystyna Öjerskog och Christina Hurtig)

mötas,