Ishallen Lödöseborg får nu en rejäl uppgradering. EdetHus kommer att installera en helt ny kylslinga under isen liksom byta ut sargen. I uppdraget från kommunen ingår också att se över möjligheterna till fler omklädningsrum.

– Oerhört efterlängtat, säger Daniel Sandh, vice ordförande i LN70.

Hockeyklubben LN70 växer så det knakar med både damlag och herrlag, hockeyskola, sex ungdomslag och ett kälklag. Utöver det finns allmänhetens åkning på vinterhalvåret, liksom sommaröppet när olika hockeylag, hockeyskolor och NHL-spelare hyr in sig på Lödöseborg – många ishallar har nämligen inte is på somrarna, och konkurrensen om de som kan erbjuda detta är hård. Men flera faktorer har gjort att klubben fått svårt att växa som de har potential att göra:

– Ett av alla exempel är att vårt A-lag som nu vann serien och därmed kvalade in till division 2. Men vi fick tacka nej till kvalplatsen eftersom vi bland annat inte uppfyller kraven på antal omklädningsrum och toaletter, säger Daniel Sandh.

Bristen på omklädningsrum har varit alltså varit ett bekymmer, och som även inneburit att man fått tacka nej till stora cuper, bland annat GP-Pucken. I kommunens planer för Lödöseborg ska EdetHus nu utreda möjligheterna att uppföra ett antal nya omklädningsrum med tillhörande toaletter, som skulle kunna byggas i direkt anslutning till ishallens långsida ut mot gamla E45:an.

Ett av de mer akuta problemen i ishallen är dock att kylslingan under isen sjunger på absolut sista versen, efter att ha lappats och lagts i många år. Nu kommer den att bytas ut. I samband med detta kommer man också att göra om underlaget. Ishallen är också i behov av en ny sarg, särskilt med tanke på att man har ett kälkhockeylag där spelarna behöver kunna ta sig till och från isen på ett smidigt sätt. I nuläget är det en decimeterhög kant man måste ta sig över, medan den nya sargen kommer att vara funktionshinderanpassad.

– Dessutom behöver sargen i båsen vara transparent för att spelarna ska kunna följa matchen därifrån, och detta får vi med den nya sargen. Vi är jättestolta över våra para-spelare, och har fått frågan från landslaget om vi kan ha landskamper här. Med de här åtgärderna kommer vi att kunna erbjuda det, säger Daniel Sandh.

Peter Larsson är fastighetsutvecklare för energi på EdetHus, och har de senaste månaderna haft mycket kontakt med hockeyklubben för att hitta lösningar framåt.

– Kommunens föreningsliv är viktigt för oss, och nu kan vi äntligen börja lösa några av de knutar som skapat problem för LN70:s verksamhet. Att de växer är ju fantastiskt, och vi vill se till att de ska kunna fortsätta göra det.

Ytterligare en viktig åtgärd på Lödöseborg blir ett ismaskinsgarage. I nuläget utgår ismaskinen från ett separat garage, och varje gång den stora porten i hallen måste öppnas för att ismaskinen ska kunna köra in och ut, rubbas klimatet inne i ishallen. Luftfuktigheten i en ishall är nämligen en känslig faktor. Eftersom det ofta är fuktigare eller torrare i luften utanför ishallen än inuti, måste klimatanläggningen inne i hallen jobba hårdare för att återställa balansen varje gång porten ut öppnas. Nu bygger man istället ett ismaskinsgarage i direkt anslutning till porten, som därmed blir som en sluss.

– Vi kommer också att göra en så kallad smältgrop där ismaskinen kan tippa ner isskrapet och återvinna smältvattnet. Det blir en betydande vinst både ekonomiskt och för miljön, istället för att lägga isskrapet i stora högar utanför hallen där de bara är i vägen och inte kan användas till något.

Fotnot: Ishallen kommer också att få solceller på taket. Vi kommer att berätta mer om detta snart!

(Nedan: Para-hockeylaget Kälkriddarna i LN70, som nu får en ny, funktionshinderanpassad sarg. Foto från Kälkriddarna).

(Nedan: Peter Larsson, teknisk förvaltare på EdetHus, och Daniel Sandh, vice ordförande i hockeyklubben LN70 i Lödöse)