När dåvarande Leifab ringde upp och frågade om han ville ha jobb livet ut, trodde Thomas Söder aldrig att han faktiskt skulle stanna nästan 25 år.

–      Men jag har trivts fantastiskt bra, och det känns lite sorgligt att lämna.

Nu går nämligen Thomas vidare mot nya äventyr som förvaltare på Kraftstaden i Trollhättan.

Många är de hyresgäster som träffat Thomas Söder genom åren – och som i sin tur bidragit till att Thomas trivts så bra.

–      Det sociala är ju bland det roligaste med det här jobbet, konstaterar han när han ska försöka sammanfatta sina anställningsår på Leifab och EdetHus.

I grunden är Thomas Söder snickare med bakgrund bland annat på GeKå Bygg/SBIS. I slutet av nittiotalet kom dock byggkrisen och Thomas blev arbetslös. Via ett arbetsmarknadsprojekt hamnade han på Leifab, där han bland annat fick lägga gatsten vid torget i Lilla Edet.

–      Jag tyckte det var kul, och när projektet var avslutat ringde jag Ove Åhman på Leifab lite då och då för att fråga om de hade mer jobb. Men det fanns inget just då.

Thomas fortsatte hoppa in lite här och där, bland annat på Kriminalvården i Vänersborg.

–      Vi anordnade aktiviteter och stöttade de intagna på olika sätt, man var ganska mycket som en kompis. Jag hade säkert trivts med att fortsätta jobba där.

Sedan blev det jobb på Lidbergs Bygg, vilket inte var helt enkelt eftersom Thomas hade småbarn och samtidigt aldrig visste från månad till månad hur mycket jobb det skulle bli. Men så en dag 1998 ringde Ove Åhman från Leifab:

–      Deras snickare hade blivit långtidssjukskriven, och Ove frågade om jag ville ha jobb livet ut. Jag svarade att gärna tog jobbet fast kanske inte hela livet ut, säger Thomas och skrattar.

Att få ett fast snickarjobb och dessutom på hemmaplan kändes suveränt, tycker han. Dessutom fick han nu jobba för en och samma kund istället för en massa olika.

–      Jag gillade att man fick mer tid att göra sitt jobb ordentligt och få ta ansvar över tid, istället för att lämna så fort det var klart.

Arbetsuppgifterna var minst sagt breda; alltifrån småreparationer, byte av fönster och dörrar till montering av lekplatsutrustning och staketbygge. Efter några år blev Thomas fastighetsvärd på Ström, eftersom varje område behövde någon som också var lite snickarkunnig. Här blev han snabbt bekant med hyresgästerna.

–      Man lärde också känna mycket personal på skolor, förskolor och äldreboenden, och jag trivdes verkligen med den typen av sociala kontakter.

Thomas utförde också besiktningarna i sitt eget område, ett uppdrag som med tiden övergick till ett ansvar för alla Leifabs besiktningar. Han fick också en roll i uthyrningsgruppen när det gällde in- och utflytt.

–      På ett litet bolag som detta blir man ofta inblandad i flera olika saker, och på det viset blev jobbet aldrig tråkigt. Jag var lite som en spindel i nätet, och det passade mig.

De senaste åren har Thomas roll blivit alltmer administrativ. Dels har han fått ansvar för felanmälningar, men också underhållsplanering av alla bolagets fastigheter. Något som varit både roligt och utmanande:

–      Eftersom vi har ansvar för såväl bostäder som offentliga lokaler och industrifastigheter, är det mycket jobb med att kartlägga och planera underhållet. Det som skrivs in i underhållsplanen blir inte alltid av när man har tänkt – då får man flytta runt och tänka om.

Under sina nästan 25 år på Leifab/EdetHus har Thomas känt sig som hemma och aldrig haft någon önskan att byta jobb. Men ödet ville annorlunda. En gammal kollega jobbar numera som förvaltare på Kraftstaden i Trollhättan, och när de i höstas behövde rekrytera tipsade han Thomas.

–      De behövde en förvaltare till delar av Innovatumområdet, och det lät så himla kul. Jag sökte på vinst och förlust och kände ingen press, för jag trivdes ju fortfarande så bra här. Men när jag gick vidare bland alla sökande blev jag tvungen att bestämma mig för om jag skulle satsa eller inte. Jag är ju 55 år och om jag någon gång ska göra något annat i min yrkeskarriär så är det ju nu.

Och så blir det. Den 5 januari lämnar Thomas Söder EdetHus för att bli förvaltare för bland annat Arena Älvhögsborg, Innovatum, Saab-museet, kulturhuset N3, Nova arena med flera. Han beskriver känslan litegrann som att byta fotbollsklubb – han har upplevt en stark klubbkänsla för EdetHus där han fått göra många olika saker och känt sig uppskattad av både medarbetare och hyresgäster.

–      Dessutom händer det så mycket spännande på EdetHus just nu som jag gärna hade velat få följa på nära håll. Men jag vet att jag kommer att ångra mig om jag inte tar den här chansen och jag ser verkligen fram emot den här nya utmaningen. Nu vill jag passa på att tacka alla medarbetare, hyresgäster och personal jag fått förmånen att lära känna under de här åren – det har varit fantastiskt roligt!