Starten för lägenhetsbyggande vid Ängshöken rycker nu närmare. EdetHus väntar på kommunens godkännande för investeringen, och därefter är tanken att gå ut med en upphandling under våren.

Det har ju varit några turer kring Ängshöken-projektet, där EdetHus styrelse först ville sälja marken för byggande av bostadsrätter. Dock fick man inte in tillräckligt bra priser för att kunna sälja. Efter diskussioner med kommunen och PRO, fanns en idé om att istället bygga ett trygghetsboende för äldre, med viss bemanning.

– Det landade dock i att det skulle bli för dyrt för kommunen, så istället bygger vi det vi kallar ”ett tryggt boende för hela livet”. Det innebär att vem som helst kan hyra en lägenhet här, men bostäderna är tillgänglighetsanpassade och det finns hiss i huset så att man ska kunna bo kvar här även om man har en hög ålder och kanske är rullstolsburen, säger Lars Wijkmark.

Ängshöken kommer att bebyggas med genomgångslägenheter, mestadels i form av 2:or och 3:or, med uteplats eller balkong som vetter mot parken på baksidan. Husen är i två våningar med loftgångar, och EdetHus tänker handla upp byggnationen på samma sätt som man gjorde med Sadelmakaregården på Ström:

– Det blir en funktionsupphandling, vilket innebär att vi inte detaljstyr särskilt mycket utan entreprenören får större frihet att använda egna processer och koncept. På det viset blir det enklare både för oss och entreprenören, och därmed billigare i slutänden.

Lars Wijkmark var nyligen på besök vid BoKlok-husen i Göta, och blev inspirerad av deras bostäder.

– Det var väldigt fina och smart planerade lägenheter, med en boendekostnad på omkring 8 500 kronor för 117 kvadrat inklusive driftkostnader och lånekostnad. Det visar att det går att bygga prisvärda bostäder, trots att Sverige har de högsta byggpriserna i Europa.

Nästa projekt är kontorsbyggnaden på Lödöse Varv, som ska ge upp till åtta nya lägenheter. Fram till nu har det varit tillfälliga bostäder för unga, men nu har EdetHus lämnat in en ansökan om planbesked till kommunen för att kunna bygga mestadels ettor och tvåor, och eventuellt treor. Byggstart kommer troligen att bli 2022.

– Därutöver tuffar övriga byggprojekt på, som radhusen på Smörkullen liksom lägenhetsplanerna vid Badhuset och övriga centrumplaner. Steg för steg kommer vi de närmaste åren att uppfylla löftet om 100 nya hyresrätter till 2025.