– Väldigt lärorikt, och jag har dessutom fått vara med under omorganisationen.

Det säger Johan Rydin, som haft praktik på EdetHus från oktober till december.

Johan Rydin har ett år kvar på Fastighetsförvaltarutbildningen på Newtons Yrkeshögskola i Göteborg, och praktikperioden på EdetHus är hans första under utbildningen. Att han hamnade i Lilla Edet var lite en slump, men när han letade praktikplats fanns en kompis i bekantskapskretsen som jobbade på Lilla Edets kommun. Det kommunala bostadsbolaget EdetHus passade perfekt, mycket på grund av att det var en hyfsat liten organisation med nära till både planering, beslut och arbete på fältet. Men också för att man även förvaltar en hel del industrilokaler, vilket inte är så vanligt.

– Jag har fått ta mycket eget ansvar, vara med lite överallt och fått en väldigt bra inblick i hur företaget fungerar. Det är nyttiga erfarenheter för framtiden, säger Johan.

Tidigare jobbade han på Systembolaget, och det var när han letade bostad i Göteborg som han började intressera sig för fastighetsfrågor. Att hitta bostad i Västsveriges största stad var som att leta en nål i en höstack, och han ställde sig ofta frågan: ”Varför ser bostadsmarknaden ut så här, vad är problemet?”

– Jag blev nyfiken på fastighetsförvaltning, och började plugga. Under utbildningens gång har jag förstått att bostadsmarknaden är en komplex fråga, och att fastighetsförvaltning handlar om så mycket mer än att lösa bostadsbristen. Det är ett spännande område!

Johan Rydin hade turen att få vara med mitt under EdetHus omorganisation av personalen, där man sedan årsskiftet infört tjänsten Fastighetsvärd samt i samband med detta också planerat för olika utbildningar som behövs.

– Jag har fått sitta med under planeringsmöten och samtal med personalen, och det har varit väldigt intressant att få inblick i hur man går tillväga för att sjösätta en ny organisation.

Ett eget projekt har Johan Rydin också haft: Att kartlägga och strukturera upp alla olika elmätare på Lödöse varvsområde.

– Jag gillar ju det här med ordning och reda, så det var en rolig utmaning. Vi hade en teknikkurs i våras på utbildningen och även om man lär sig saker där, så blir det helt annorlunda när man kommer ut i verkligheten och fattar hur allting hänger ihop.

VD Lars Wijkmark är mycket nöjd med Johan Rydins insats, och konstaterar att EdetHus löpande arbetat med att få överblick över elmätarna på varvsområdet, men att det tar tid eftersom det mer akuta, dagliga förvaltningsarbetet får gå före.

– Nu kunde Johan dels få en konkret uppgift att lösa, vilket är en bra erfarenhet när man gör yrkespraktik. Och dessutom fick vi hjälp med att slutföra ett arbete som annars tagit längre tid.

Att få in nya perspektiv och andra ögon utifrån är också något Lars Wijkmark uppskattar med att ha en praktikant. Dessutom är det en viktig framtidsfråga när det gäller rekryteringen:

– Det finns en brist på kompetens just när det gäller fastighetsförvaltning. De som jobbar här kommer ofta in med andra utbildningar i bagaget, som byggnadsingenjör eller jurist. Har man läst till fastighetsförvaltare som yrkesutbildning har man en mycket bredare och samtidigt mer specialiserad kompetens som är väldigt viktig.

Johan Rydin är också mycket nöjd med sin praktikerfarenhet från EdetHus, och siktar nu på att fylla på med mer kunskaper inför sin nästa praktik.

– Jag vill lära mig mer om projektering liksom ekonomi och budgetarbete, och det är inte alls omöjligt att jag kommer tillbaka till EdetHus, avslutar han.