Varm frukost, samarbete med Lödöse museum och sprittillverkning. Det är några av planerna framöver för Lilla Edet Bryggeri.

I EdetHus lokaler på Lödöse Varv bryggs det öl för högtryck. Lilla Edet Bryggeri och Beerium Kraftölsbryggeri har investerat miljoner i den nya anläggningen, eftersom båda företagen behövde öka sin kapacitet. Genom det gemensamma bolaget Göta Älvdalens Brygghus har de nu en bryggkapacitet på 300 000 liter per år, vilket innebär att de har möjlighet att starta legotillverkning av öl åt andra bryggerier – något som är väldigt efterfrågat.

– Dessutom drar vi nytta av varandras kompetens, så det är ett väldigt lyckats samarbete, säger Anette Pålsson.

Och apropå Lödöse, har Lilla Edet bryggeri släppt en Lödöse-folköl som är väldigt populärt på Ica Matkassen. Lödöse Museum har också hört av sig och vill samarbeta med bryggeriet för att ta fram olika ölsorter med historisk koppling.

– Det känns fantastiskt roligt att de vill göra det här med oss – vi har ju så mycket spännande historia i Lödöse som är värd att lyfta fram!

Men även i lokalerna i Lilla Edet händer det saker. Nu när lagret fått flytta in på Lödöse Varv, fanns möjlighet att bygga ut restaurangdelen ordentligt vilket man nu är i full färd med. Café med varm frukost ska också bli verklighet. Om Corona-läget tillåter drar man i februari igång trubadurkvällarna på fredagar, medan lunch och café-verksamheten får premiär i mars, med öppet onsdag till lördag. Lördagkvällar ska man kunna boka för privata tillställningar.

– Alla trubaduraftnar och smakpubar har varit fullbokade, det finns ett jättetryck från besökarna och därför känns det så roligt att vi kan ta in fler gäster nu när vi kan bygga ut lokalerna. Förutom vår egen Bill Granath kommer vi även att ta in flera olika trubadurer framöver.

Tanken är också att ha en handelsplats i lokalen, för lokala matproducenter och hantverkare. Att lyfta fram det lokala småföretagarna är viktigt för Anette och Torbjörn, liksom att man genererar möjligheter åt varandra. I somras kom till exempel flera busslaster med turister som besökte bryggeriet, och en del av dem övernattade på Rasta.

– Responsen från både Edet-bor och turister har varit helt enorm, och vi har många planer. Samtidigt vill vi växa långsamt och lagom. Vi har två anställda, medan Torbjörn, jag och vår delägare Göran ännu inte tar ut någon lön. Men ambitionen är ju att vi ska kunna jobba heltid med bryggeriet, och det kommer.

Nu under våren lanseras en del nya ölsorter, och en plan som funnits med redan från början är att kunna ha sprittillverkning. Med de rymliga lokalerna på Lödöse Varv finns nu den möjligheten.

– Vi har börjat en förstudie, och ska göra en nyemission för att finansiera satsningen. Vi räknar med att kunna producera antingen gin eller vodka senare i år eller 2023, vilket ska bli väldigt spännande, avslutar Anette Pålsson.

(Bild nedan: Lärlingen Sebastian Tarrach samt Anette Pålsson, VD för Lilla Edet Bryggeri. Bilder tagna av Jonas Andersson/Alekuriren)