EdetHus nya VD Sanny Mattelin har jobbet som passion, och presterar som bäst när ”det är lite motvind”. 

– Lilla Edet har en spännande framtid med nya lägenheter i centrum, men också utvecklingen av Lödöse där bara fantasin sätter gränser, säger han.

Att få komma tillbaka till Lilla Edet tycker han också är roligt, även om Sanny Mattelin och familjen kommer att bo kvar i Trollhättan. Men hans fru är från Lilla Edet och de bodde här i flera år medan barnen var små, både på Ström och i centrala Edet. Vid den tidpunkten jobbade han också som servicechef på Leifab.

– För mig är det viktigt att ha en personlig anknytning till det jag gör för att jag ska känna mig engagerad. Så har det varit under min tid på Eidar eftersom jag är infödd trollhättebo, och det blir även så på Edethus eftersom jag både bott och arbetat i Lilla Edet.

De senaste tio åren har Sanny Mattelin haft olika chefsfunktioner på Trollhättans kommunala bostadsbolag AB Eidar, bland annat som affärsområdeschef och nu förvaltningschef med ansvar för bostäder, lokaler och 85 medarbetare. Att han lämnade Leifab var på grund av att Leifabs dåvarande VD slutade för att börja på Eidar istället, och då valde Sanny att följa med.

– Men jag trivdes väldigt bra på Leifab, och hade inga planer på att sluta.

Åren på Eidar har utvecklat honom på alla möjliga sätt eftersom de innehållit allt det han brinner för; mänskliga relationer, kommunala strukturer, fastighetsutveckling och bosociala insatser. Han älskar allmännyttans uppdrag – att erbjuda kvalitativa bostäder för alla, oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp.

– Det sociala engagemanget är viktigt, och utan det har allmännyttan inget existensberättigande.

Under hans år på Eidar har också arbetet med social hållbarhet tagit stora kliv framåt, med bland annat flytt av huvudkontoret från Trollhättans centrum till utanförskapsområdet Granngården centrum, vilket gav liv och rörelse åt en ganska ödslig och otrygg plats. Man arbetar också aktivt med olika förebyggande åtgärder som upprustning, trygghet, arbetsmarknadsinsatser och fritidsaktiviteter.

Även om Sanny inte haft tråkigt ”en enda sekund” på Eidar, kändes läget perfekt att söka sig till den nya uppgiften som VD på EdetHus. Rätt läge i livet, och med de kunskaper och erfarenheter i bagaget som matchade ansökningsprofilen. Han är väl medveten om Lilla Edets utmaningar när det gäller en växande befolkning med ökat behov av bostäder, men också utbyggnad av skolor, förskolor och annan kommunal service – samtidigt som byggpriserna skenar.

– Ett tufft läge som man måste vara ödmjuk inför.

Att arbeta med människor är bland det bästa Sanny Mattelin vet. En av hans starkaste drivkrafter är att skapa förutsättningar för medarbetare att utvecklas och hitta sin plats, liksom att ständigt ha hyresgästernas trivsel i fokus. Men han sporras också av att hitta lösningar som tar hänsyn till den politiska viljan, samtidigt som man har bolagets affärsmässiga principer att förhålla sig till. Ekonomi och byggprocesser i tidiga skeden är andra arbetsområden han gillar.

– Jag triggas av utmaningar, och jobbar som bäst när det blåser lite motvind och folk säger att ”det här är omöjligt”. Jag är lösningsfokuserad och tycker det är extra kul att hitta nya användningsområden för befintliga resurser.

Sanny Mattelin tillträder som VD på EdetHus den 1 augusti, och tänker tillbringa hösten med att lyssna, lära och iaktta så mycket som möjligt. Hur är det politiska klimatet, hur funkar de kommunala strukturerna just här? Vad tänker och tycker medarbetarna? Vad vill ägarna? Vilka förutsättningar har EdetHus som bolag?

– Det ska bli väldigt roligt, det känns som en ynnest att få kliva in i en ny roll och få vara med på den här resan i Lilla Edet!

FAKTA OM SANNY MATTELIN:

Ålder: 41.

Bor: Trollhättan.

Familj: Fru och två döttrar, 10 och 12 år samt en hundvalp.

Gör helst en ledig dag: Sommardagar tillbringas ofta i Kungshamn, jag spelar gärna gitarr med vänner och åren som yrkesverksam snickare gör att det blir en del renoveringar hemma.

Lyssnar på: Podden ”Snedtänkt” med Kalle Lind. Jag har inte missat ett avsnitt.

Ser på tv: Sällan. Jag läser hellre, har alltid tre böcker igång – gärna historiska faktaböcker eller romaner.

(Bild och faktaruta lånad med tillstånd från Jonas Andersson/AleKuriren)