– Det här är det roligaste jag varit med om på tolv år, utbrister Ann Prytz, butiksansvarig på Verdandis second hand i Lilla Edet. I lördags slog man upp portarna till sina nya lokaler i centrumhuset, och det blev en välbesökt invigning. Men ännu har de inte hunnit få ordning på allt sedan flytten från gamla brandstationens lokaler.

– Vi har massor med kläder som ska packas upp, tavlor och böcker. Och då har vi ändå jobbat tolv timmar om dagen sedan vi fick nycklarna förra måndagen.

Ann Prytz entusiasm och stolthet är inte att ta miste på. Hon visar runt i de fräscha, vitmålade utrymmena, och berättar att EdetHus ordnat ett trinettkök och en kyl i fikarummet.

– Dessutom var personal från EdetHus med i flera dagar dagar och hjälpte oss att bära över alla grejer, de var helt fantastiska. Att få flytta in hit känns som ett sådant lyft, allting är fräscht, läget är toppen och vi får en möjlighet att bygga upp verksamheten på ett bättre sätt. Här har vi till exempel barnhörnan, där borta är allt glas och porslin, böckerna ska vara på ett eget stället precis som kläderna. Det blir lättare att hitta för kunderna och bättre ordning för oss som jobbar här.

Ann Prytz är en av två volontärer som arbetar i second hand-butiken, och utöver dem finns också en anställd. I tolv år har Ann jobbat ideellt för Verdandi, både på Slottscaféet i Strömsparken liksom i den gamla butiken i brandstationen, och nu är hon alltså butiksansvarig.

– Det betyder så mycket att få vara här och göra något meningsfullt för sina medmänniskor, och butiken är verkligen en viktig mötesplats för många Edet-bor. Det finns de som kommit nästan varje dag i flera år, samtidigt som det också är nya som hittar hit. Folk vill ju gärna skänka saker till oss, och vi får in riktigt fina saker ibland. Kläderna är nog de som är mest populära. Du vet; vissa köper nytt som de bara använder några få gånger och sedan skänker bort. Då kan någon annan få glädje av det istället!

Ann Prytz tuggar i sig en banan i farten, för hon har varken ro eller tid att sitta ner – det är så mycket som ska fixas, samtidigt som kunder kommer och går. Men så avbryter hon sig och plockar upp mobilen för att visa butikens nya Facebook-sida. På den kan hon lägga in bilder på nya saker som kommer in till butiken.

– Vi har fått mycket positiv respons sedan vi flyttade hit, och det känns jätteroligt. Jag trivs otroligt bra här, och kommer nog att jobba kvar till den dag jag dör, säger Ann och skrattar.

Fotnot: Lilla Edets Bryggeri blir nya hyresgäster i brandstationen, och EdetHus är i full gång med att anpassa lokalerna för den nya verksamheten. Håll utkik på vår hemsida för kommande reportage därifrån!