Nu är det klart – Lilla Edet Bryggeri och Beerium Kraftölsbryggeri i Surte flyttar in på Lödöse varv och startar produktionsbolag tillsammans.

–Om vi inte fått hjälp av EdetHus hade vi etablerat oss i en annan kommun, säger Anette Pålsson.

Det goda humöret var det inget fel på när Torbjörn Wellrath från Lilla Edet Bryggeri och EdetHus VD Lars Wijkmark i måndags skrev kontraktet som innebär att två mikrobryggerier nu kan etablera sin ölproduktion på Lödöse Varv.

– Både vi och Beerium har slagit i taket när det gäller produktionskapacitet. Att utöka är kostsamt för ett litet bryggeri, eftersom vi inte kommer att kunna utnyttja hela kapaciteten själva. När vi frågade Beerium om de ville samarbeta var de genast på, säger Torbjörn Wellrath, bryggare på Lilla Edet Bryggeri.

Tack vare den gemensamma satsningen får man synergieffekter i form av lägre kostnader för investering, transporter och varuinköp, men också erfarenhetsutbyte. Det nya bolaget Götaälvdalens Brygghus AB såg dagens ljus för några månader sedan, och jakten på lämpliga lokaler började omedelbart. EdetHus är ju som bekant hyresvärd för Lilla Edet Bryggeris verksamhet i gamla brandstationen i centrum, och för Lars Wijkmark var det självklart att försöka hitta en möjlighet för även den nya verksamheten att etablera sig i kommunen.

– Bryggeriet är sedan de startade en mycket trevlig och unik verksamhet i Lilla Edet, och på Lödöse varv finns som tur är lämpliga lokaler för deras produktionsökning. Dessutom är deras etablering där helt i linje med vår ambition att göra området intressant som den nya stadsdel vi hoppas kunna bygga upp där, med bostäder och olika verksamheter.

Den nya bryggerianläggningen kommer att husera i det före detta gymnasiets verkstadslokaler, där det finns gott om plats. EdetHus kommer att stå för tvätt av fasader och väggar, se över elen liksom ordna ett kontor och en toalett. Resterande renovering och anpassning gör Lilla Edet Bryggeri själva.

– Här kommer vi att kunna brygga mellan 200 000 och 300 000 liter öl per år, säger VD Anette Pålsson.

Den nya utrustningen består av ett bryggverk, automatiserad tappningslina för flaskor och åtta tankar. I november räknar man med att vara igång med bryggningen, för att under 2022 nå full kapacitet. Under 2022 kommer man även att erbjuda allmänheten aktier i Grästorps Bryggeri/Lilla Edet Bryggeri AB via en nyemission, för att få in kapital till en tapplina för burkar.

Kapaciteten kommer totalt att räcka till för ännu ett mikrobryggeri, liksom legotillverkning. Men innan man går vidare med sådana planer, behöver man fokusera på att komma igång tillsammans med Beerium och sätta konceptet Götaälvdalens Brygghus, menar Anette Pålsson:

– Det här ska bli skitkul, personkemin mellan oss och Beerium funkar kanon och vi har många idéer vi vill testa framöver. I de nya lokalerna på varvet finns en inhägnad innergård där vi kan ha ölfestivaler, till exempel.

Satsningen innebär dock ingen förändring för de båda bryggeriernas befintliga verksamheter i Lilla Edet och Surte.

– Vi fortsätter med våra förberedelser för att kunna öppna den planerade restaurangverksamheten och puben, så fort Corona lugnat ner sig.

(Nedan: Torbjörn Wellrath från Lilla Edet Bryggeri och Lars Wijkmark, VD för EdetHus AB)

(Nedan: Torbjörn Wellrath och Anette Pålsson  från Lilla Edet Bryggeri, och Erik Höglund från Beerium)