Nu gör hösten sitt intåg, och då brukar fågelmatare och fågelbord plockas fram. Något som är en mycket behjärtansvärd insats för våra bevingade vänner under vinterhalvåret, när kylan gör att de får svårt att hitta mat. Men när det gäller flerbostadshus kan detta tyvärr ställa till en hel del problem. Matar man fåglar från sin balkong eller uteplats, är risken stor att fåglarna blir närgångna och uträttar sina behov, smutsar ner markiser, orsakar skador och skapar olägenheter för grannarna. Dessutom lockar de till sig råttor och möss, och större fåglar.

Hyresgäster får inte använda sin bostad på sådant sätt att störningar uppkommer för grannarna, och alla ska dessutom iaktta sundhet, ordning och gott skick i och utanför huset. Därför vill EdetHus uppmana våra hyresgäster att undvika att mata fåglar på egen hand.

– Har man ändå en önskan om att hjälpa våra småfåglar, kan man kontakta oss, så kanske vi kan sätta upp en fågelmatare en bit från huset. För oss är det viktigt att detta görs på rätt sätt, så att det inte skräpar ner i onödan och att det inte lockar dit större fåglar – det är i första hand småfåglarna som behöver hjälp under vintern, säger Raimo Proos, som är ansvarig för fastighetsservice på EdetHus.

Raimo Proos nås på telefon 0520-49 41 04 eller e-post raimo.proos@edethus.se