Natten till idag drabbades Fuxernaskolan av omfattande skadegörelse. Bland annat var det inbrott i D-huset där man vandaliserat genom att bland annat krossa en glasruta, speglar, ett glasskåp och blomkrukor och slitit loss brandsläckare. E-huset fick rutor krossade liksom B-huset. Papperskorgar på skolgården förstördes också. Larmet gick på vissa ställen, vilket troligen skrämt bort gärningspersonerna från ytterligare tilltag.
– Det här är så fruktansvärt tråkigt och meningslöst, och drabbar dessutom eleverna i slutänden. Skolan får mindre resurser till sitt arbete, och EdetHus måste lägga pengar vi hade kunnat använda till viktigare och trevligare saker för invånarna, säger Martin Löfqvist, säkerhetssamordnare på EdetHus.
Under dagen är EdetHus i full gång med att röja och städa upp. Vissa rutor måste specialbeställas, vilket gör att man får täcka för dessa fönster så länge. Samtidigt pågår arbete med att installera nya, mer avancerade övervakningssystem och larm i den takt det omfattande ventilationsbytet nu blir färdigt i de olika skollokalerna. Totalt beräknas nattens förstörelse kosta mellan 60 000 – 70 000 kronor.
– Jag sitter med i kommunens brottsförebyggande råd, och vi ska träffas snart för att se vilka åtgärder vi behöver vidta inför sommaren. Något måste ju göras, för den här situationen är ohållbar, avslutar Martin Löfqvist.