Visst är det trevligt att sätta sin personliga prägel på lägenheten! Det får du också göra, även när du bor i hyresrätt. Här kommer lite tips!

En helt vanlig standardlägenhet blir självklart mer trivsam om man gör den mer personlig. Bor man i bostadsrätt, är möjligheterna större än i en hyresrätt. Men det finns en hel del du får göra i en hyresrätt, faktiskt. (Vid större ingrepp, måste du ha din hyresvärds tillstånd. Till exempel får du inte ändra planlösning, ta bort en vägg eller röra någon fast inredning.)

Vi börjar med köket. Kök i hyresrätter är ofta ganska standardmässiga till sitt utförande, men det finns flera saker du kan göra för att piffa upp det! Om kaklet känns trist finns det en mängd roliga och snygga självhäftande varianter på marknaden som kan lyfta ditt kök till oanade höjder, kolla här till exempel:

(Bild: broarne.se)

Vanliga köksluckor kan man alltid förnya med roliga knoppar eller handtag. Här kommer några exempel:

(Bilder nedan: fridasgard.se)

(Bild nedan: IKEA)VINNÄSET knopp 28 mm 37 mm 5 mm 2 styck(Bild nedan: barahandtag.se)

Ett enkelt sätt att göra en enfärgad tapet/vägg rolig utan att tapetsera eller måla är att skapa en fondvägg av ett tyg eller en gardinlängd. Snyggt bakom en soffa, som sänggavel eller vid köksbordet, kolla här:

(Nedan: Gardin ”Luontopolku” från Vallila)

(Nedan: gardin från Cellbes)

(Nedan: Gardin ”Solblomma” från Arvidssons textil)

 

Alla lägenheter har inte persienner. En billig egen variant är bambupersienner, som genast ger skugga liksom ett ombonat och mysigt intryck i fönstret – även jämfört med vanliga standardpersienner. Lätta att sätta upp är de också!

(Bild nedan: Bamburullgardin ”Sunfun” från Bauhaus)

Har du ett slätstruket och småtrist standardgolv i lägenheten? Mattor är ju ett självklart val, men ibland hittar man inte tillräckligt stora mattor, och man kanske inte vill krångla med heltäckningsmatta (även om du får lägga in en sådan i din lägenhet). Man kan måttbeställa en kantad matta i valfri storlek av många heltäckningsmattor också. Om du väljer rätt sorts matta kan du få ett riktigt ombonat golv som samtidigt är smutsavvisande och lättdammsuget, som till exempel denna som heter ”Atlas” och kommer från Kilands Mattor: