Hyresgästföreningens välanvända lokal har nyligen fått en ordentlig uppfräschning.

– Nu känns det mycket trevligare att vara här, säger Anita Björk.

Hyresgästföreningen på Hantverkaregatan hyr sin lokal av EdetHus, men lokalen används även av PRO och ABF. Är man hyresgäst i EdetHus kan man även låna lokalen för exempelvis kalas. Just när vi är på besök är det smartphone-kurs för pensionärer med ledarna Inga-Lisa och Rolf Andersson – själva pensionärer.

– Jättebra kurs, tänk bara när man ska parkera nuförtiden, då måste man ju ha en app! Och det där är inte så himla lätt att sätta sig in i, säger Anita Andreasson, medlem i både Hyresgästföreningen och PRO, och deltagare på kursen.

Kluriga frågor och skratt avlöser varandra vid det avlånga bordet, och i köket står Anita Björk och brygger kaffe.  Även hon är aktiv i både Hyresgästföreningen och PRO, och är mycket nöjd med renoveringen som EdetHus gjort i lokalen. Nytt klinkergolv istället för den gamla linoleummattan, nymålat, ljudabsorbenter i taket liksom städskåp, lådhurts och köksbänk i det lilla pentryt.

– Det gjorde mycket för trivseln här, och det blev mer lättstädat. Vi har hittat lite tavlor på loppis att piffa upp med, och stolarna fick vi köpa billigt från Folkets Hus café när det stängde.

I Hyresgästföreningen finns både äldre och yngre medlemmar, men de som använder lokalerna mest är PRO. Även ABF har kurser här ibland annat knyppling eller som idag; smartphone-kurs.  Lilla Edet har en aktiv äldre befolkning, konstaterar både Anita Björk och Anita Andreasson:

– Äldre nuförtiden är ju mycket piggare och aktiverar sig mer, och här i kommunen finns många olika aktiviteter för oss. En favorit är ju cafébion i Folkets Hus, där man kan fika först och sedan se film. Minnenas café på Vävaren är också populärt, med gott fika och underhållning.