Fastighetsvärden Dennis Jägesten tyckte skolan var jobbig, och fick istället lektioner varvat med praktik på EdetHus. Nu har han snart jobbat här i 20 år.

Dennis Jägesten hade jouren när det vandaliserades på Strömskolan och Fuxernaskolan nu i höstas. Förstörelsen gjorde honom upprörd, för han vet hur mycket det kostar skattebetalarna, och han hade hellre velat lägga tid på vanlig fastighetsskötsel istället för att röja upp efter vandalerna.

– Andra jobb vi behöver göra blir ju lidande på grund av detta. Men tyvärr är det många barn som har det tufft kanske både i skolan och hemma, och hittar på dumma grejer istället.

Själv tyckte Dennis att skolan var jättejobbig, eftersom han hade dyslexi, var rastlös och lätt tappade koncentrationen på det som kändes tråkigt. Rektorn ordnade så att han kunde få så kallad planerad studiegång med praktik på Leifab, som det hette då. Det innebar att varje skolvecka varvades mellan lektioner med fokus på grundämnena, och praktik på Leifab.

– Det var jättebra för mig, jag fick utlopp för min överskottsenergi och samtidigt kunde klara av skolan lite bättre. Men på gymnasiet hoppade jag av och började jobba som fastighetsskötare på Leifab, och på den vägen är det.

Han gillar att jobba med människor och särskilt unga – en del av hans arbetsplats är Fuxernaskolan. Här känner han både barn, rektorer, städpersonal och kommunala vaktmästare.

– Samarbete är viktigt, tillsammans kan man hitta lösningar på många problem. Just därför tycker jag det är bra att skolan och EdetHus fortfarande hjälps åt för att unga som har svårt att klara skolan kan få kombinera skoltid med praktik på EdetHus. Det har varit en lösning för fler än mig.

Att arbetsuppgifterna som fastighetsvärd är så varierande passar Dennis perfekt. Liksom det faktum att han får jobba med händerna.

– I det här jobbet får man syssla med alltifrån att byta brandvarnare hos Agda och klippa gräs, till att flytta möbler i Fuxernaskolan eller dammsuga en krypgrund. Som fastighetsvärd är vardagen väldigt händelsestyrd, det går aldrig att planera till 100 procent. Vilket också kan vara stressigt ibland, naturligtvis. Men eftersom jag inte gillar att göra samma sak hela tiden, är det här ett jättebra arbete.

Fritiden är nästan lika aktiv. Dennis Jägesten är nygift och de två barnen är för det mesta hans huvudfokus, särskilt eftersom hans fru jobbar oregelbundna tider.

– Då åker vi ut och hittar på något ihop. På somrarna campar vi med husvagnen, och när jag får tid över håller jag på med bilar i garaget. Bilar är min stora hobby, jag kör även lite drifting ibland. Så sysslolös är jag inte!