När Cander Bemanning behövde en verksamhetslokal hade de turen att få hyra hos EdetHus på Hercules industriområde.

Vi hade tur, det är jättesvårt att hitta sådana lokaler, säger Richard Cander.

Mitt under Corona startade Richard och Jonna Cander en bemanningsfirma. Faktiskt delvis på grund av pandemin: Många hade svårt att hitta jobb, samtidigt som det fanns ett behov av hyrpersonal – exempelvis för Ica Boström, som inte hann med alla leveranser när folk handlade  på nätet istället för att besöka butiken.

Sedan dess har det bara rullat på. Fler och fler uppdrag, liksom fler anställda. Idag har Cander Bemanning åtta heltidsanställda och sex timanställda. Uppdragen varierar mellan fastighetsskötsel, byggjobb och företagsstäd men även fortsatta bemanningsuppdrag, för bland annat Boströms men också renhållning och ÅVC.

– Vi får ständigt förfrågningar, senast imorse var det en företagare som ringde och undrade om vi kunde hyra ut en städpersonal för resten av året – nu med detsamma. Och det var inte lätt att ordna, men det är nu löst från och med imorgon och en vecka i taget, säger Richard Cander.

För ett par månader sedan tog Cander Bemanning också över Färgburken när Eive Vikingsson skulle gå i pension. Butiken skulle läggas ner eftersom den tilltänkte köparen dragit sig ur i sista stund. Richard Cander tyckte att butiken behövde finnas kvar i Lilla Edet, men han såg också att det var en lönsam affär. Hans fru Jonna, som till vardags arbetar som ekonomiansvarig, hade bråda dagar när de skulle ta över butiken utan något glapp:

– Det var snabba bud eftersom Eive ville gå i pension, samtidigt som ett nytt kassasystem skulle installeras och vi behövde en till personal. Men det ordnade sig tillslut, säger hon och skrattar.

Att Cander Bemanning går så bra glädjer Jonna och Richard på flera olika plan. Dels är det roligt att driva något eget tycker de båda (även om de fortfarande har sina ordinarie jobb kvar), men också för att de kunnat bidra med arbeten på orten.

– Vi tycker att alla människor är värda en chans att visa vad de går för och klarar av. Vi har en nyanländ språkpraktikant nu som det går jättebra för, och han kommer att få en anställning hos oss.

Cander Bemanning håller sedan ett år tillbaka till i EdetHus lokaler på Hercules industriområde. Något som verkligen inte var enkelt att få till, konstaterar Richard Cander.

– När vi startade höll vi till hemma, men letade med ljus och lykta efter en riktig lokal. Det var helt hopplöst ända tills vi läste att en företagare på Hercules gått i konkurs, och då ringde jag EdetHus direkt. Vi hade en otrolig tur, för det finns i princip inga lokaler lediga i kommunen.

Både Richard och Jonna har gott om planer och idéer för hur Cander Bemanning ska växa, för potentialen och efterfrågan finns helt klart. Bland annat skulle man vilja få in en fot på bruket, som redan använder sig av olika bemanningsfirmor, men just nu är fokus på det fastighetsrelaterade såsom fastighetsskötsel, bygg och städ.

– Det är väldigt roligt att företaget växer så bra som det gör, och i den här lokalen har vi dessutom plats att utöka.