Sammanslagningen av dam- och flicklaget i Göta BK och Edet FK blev räddningen för de båda verksamheterna. Med ny tränare från Ale är det träning tre gånger i veckan – och motivationen är på topp.

– Bra där, snyggt!

Dova bollsmällar ekar över Ryrsjövallen, men också uppmuntrande tillrop från tränaren. Vårvärmen har äntligen kommit tillbaka, och den välklippta fotbollsplanen badar i eftermiddagssol. Närmare tjugo tjejer tränar passningar, och det brukar vara ungefär samma goda uppslutning varje gång konstaterar ledaren och tränaren Björn Lindefur, som varit aktiv i Göta BK i många år. Tack vare inflyttning har Göta BK idag damlag, herrlag, ungdomslag och en knatteverksamhet som bara växer. Att tjejverksamheten nu lever vidare, tycker han är extra roligt.

– Det spelar ingen roll om vi förlorat med 14-0, som vi gjorde för ett tag sedan – dagen efter dyker de flesta upp ändå för att ta nya tag. Och det är inte heller någon som behöver sitta på bänken – alla har fått spela en halvlek var.

Ända fram till i höstas kämpade Göta BK med sitt damlag och Edet FK med sitt flicklag, där ingen av klubbarna hade full styrka. Björn Lindefur insåg att de måste samarbeta för att kunna fortsätta. Sagt och gjort. I december tog respektive styrelse beslutet att skapa ett gemensamt damlag med Roland Andreasson från Edet FK som lagledare, och i januari rekryterades den rutinerade tränaren Stig Persson från Ale. Men han började med att känna på det nya laget innan han tackade ja till uppdraget, eftersom han ville veta att han och spelarna drog åt samma håll. Och det verkar de göra:

– Jag trivs väldigt bra! Tjejerna har en jättebra inställning, och ställer verkligen upp.

Damlaget spelar i division fyra, och vill man bli bättre, finns ingen annan lösning än att träna och åter träna, enligt Stig Persson. Därför ville han att laget skulle träna tre gånger i veckan istället för två.

– Jag började försiktigt, men märkte snabbt att många av tjejerna vill ha den här utmaningen. Sedan måste man naturligtvis ha en balans för att de inte ska skada sig.

Sakta men säkert börjar det envetna tränandet ge resultat. För några veckor sedan slog man Åsaka med 3-0. Men det har också varit rejält med stryk vid några tillfällen, tidigare förlorade de med 12-1 mot Alingsås, och med 14-0 mot Ljungskile. Bästa botemedlet mot storstryk är dock inte depp utan pepp, vilket i Stig Perssons värld innebär träning dagen efter:

– Det behövs för att behålla glädjen och känna att man kämpar vidare. Nästan alla kom – de visar absolut att de vill satsa. Och för mig är det viktigaste att de har roligt och vill fortsätta.

Björn Lindefur instämmer – tjejerna är envisa, och gillar att spela fotboll.

– Det är aldrig lätt att slå ihop två konkurrerande lag, men här har vi nog lyckats. Vi har planer på att göra damlaget till en egen sektion, utan koppling till varken Edet FK eller Göta BK. På det viset slipper vi den där konkurrenskänslan av att man tillhör den ena eller andra klubben.

Fotnot: Är du nyfiken på nästa match? Kolla här: https://www.laget.se/EFKGBK/Event/Month

Nedan: Björn Lindefur och Stig Persson