En gång i tiden levde Sanela Huseinovic som gatubarn. Idag driver hon en egen städfirma med stora kunder i Göteborg, och har sitt kontor i EdetHus lokaler på Göta.

– För mig är det jätteviktigt att kunderna kan lita på oss och känner sig trygga. Det är ett stort förtroende vi får när kunderna lämnar sina hem eller lokaler till oss, säger Sanela.

För bara några veckor sedan begravdes Sanela Huseinovics farfar. Han var som den pappa hon aldrig hade, konstaterar hon.

– Det är väldigt tungt att farfar är borta, men jag är så tacksam för allt som han och farmor gjorde för oss barn.

Sanela och hennes bror växte upp i Banja Luka i Bosnien, men deras föräldrar skiljde sig och lämnade dem. Deras farmor och farfar fick ta hand om dem så gott de kunde. När kriget kom, flydde de alla fyra till Italien. Där levde de under flera år under fattiga förhållanden. Sanela och hennes bror tillbringade återigen mesta tiden på gatan med att tigga för att få ihop pengar till mat.

– Det var en oerhört svår situation. Italien skickade sedan tillbaka oss till Bosnien men huset var sönderbombat och vi hade inga släktingar kvar. Vi visste inte vad vi skulle ta oss till.

En avlägsen släkting fanns i Sverige, och efter många umbäranden lyckades de ta sig hit. För första gången i sitt liv fick hon gå i skolan – i en hel månad! Men livet här blev också komplicerat, de fick vänta länge på uppehållstillstånd och det dröjde innan de kunde leva ett vanligt liv. I Norrköping gifte hon sig, fick barn och flyttade så småningom till Angered, där båda fick jobb på ett stort städföretag.

– Men det var orättvisa arbetsvillkor där man kunde få jobba övertid utan lön, man hade inga rättigheter. Samtidigt var jag uppskattad av dem vi städade hos, och de uppmuntrade mig att starta eget istället. Jag hade ingen aning om hur man gjorde, men jag lyckades i alla fall starta Brandon Städ, säger Sanela och skrattar.

Tack vare att hon hade jobbat för bland andra Göteborgs stad och några större företag, hade hon kunder som gärna ville anlita henne.

– De tyckte jag var pålitlig och noggrann, och på så sätt blev jag rekommenderad till deras vänner och släktingar. Jag är väldigt tacksam för det.

Sanela och hennes man Jusuf ville dock bort från Angered, för att barnen skulle få en tryggare uppväxtmiljö. De köpte hus i Lilla Edet och hittade en kontorslokal i Gula Villan på Göta Industriområde, som EdetHus äger. Härifrån utgår de varje dag, och kosan styrs mestadels mot Göteborg där de flesta av deras kunder finns – privatpersoner så väl som företag, liksom kommunala förvaltningar. Men de har också kunder i Lilla Edet och Trollhättan. Sedan förra året har Brandon Städ även ryckt in för EdetHus under semestertider.

– När Sadelmakaregården byggdes jobbade vi för Erlandsson Bygg med att göra slutstädningen innan inflytten. Thomas Söder på EdetHus tyckte vi var duktiga och bad om våra kontaktuppgifter. För oss är alla uppdrag lika viktiga; vi jobbar för människor. Därför är jag också noga med min personal, jag anställer bara folk jag känner eller har fått rekommenderade.

Sanela Huseinovic får en hel del förfrågningar från människor som vill jobba hos henne, men hon upplever att en del tror att det är ett enkelt jobb och att man inte behöver ta det så seriöst.

– För det första vill jag ha en personlig relation till mina kunder. De ska veta vem jag är, och jag vill veta vilka de är. Det handlar om förtroende. Jag tycker inte om att bara hämta en nyckel och aldrig träffa min kund. Och när jag städar, städar jag med hjärtat. Jag utgår ifrån hur jag själv skulle vilja ha det, och tycker om att föreställa mig hur kunden kommer hem efter att vi varit där, slappnar av och njuter av att allt är rent och fint.

Sanela skakar på huvudet när hon tänker på hur hennes liv förändrats sedan den tuffa barndomen i Banja Luka och Italien. Aldrig hade hon kunnat föreställa sig att hon, som inte ens gått i skolan, skulle lära sig ett nytt språk i ett nytt land och dessutom starta ett eget företag med flera anställda.

– Jag har kämpat länge för att komma dit jag är idag, där jag har friheten att jobba med det jag vill och med vem jag vill, och det är jag stolt över. Att jag gör människor glada genom mitt arbete betyder också väldigt mycket för mig.