Den senaste tidens förstörelse på Fuxerna- och Strömskolan är på väg att klaras upp. Man vet vilka som ligger bakom åtminstone vandaliseringen av en teleskoplift och försöken att tända eld på branddetektorer inne i Fuxernaskolan förra veckan. Entreprenören PC Byggservice, som är huvudansvarig för ventilationsbytet på Fuxerna, äger teleskopliften som kommer att kosta mellan 35 – 40 000 kronor att reparera.

– Nu vet vi vilka ungdomar som gjort detta, vi ska prata med dem och sedan ta ställning till om och isåfall hur vi går vidare. Det är sorgligt att man vill orsaka förstörelse som drabbar så många, och vi skulle ju önska att de här killarna får sig en tankeställare inför framtiden, säger Pontus Bergqvist som är VD för PC Byggservice.

De senaste veckornas oroligheter började helgen 19-20 september med att Fritidsgården Kosmos hade inbrott, och en dag senare var det dags igen. Larmet gick båda gångerna, så de som brutit sig in hann inte göra så mycket mer än att ta med sig kioskvaror. Men fritidsgården fick hålla stängt under flera dagar, och ungdomscoacherna fick lägga två arbetsdagar på att städa.

– Många ungdomar är jätteupprörda och ledsna över att fritidsgården haft inbrott. Att de nu hjälper till att hålla ögon och öron öppna är det mest effektiva som finns. Jag tror och hoppas att det här inte kommer att hända igen, säger Elisabeth Persson, gruppledare för ungdomscoacherna i Lilla Edet.

Efter det som hände på Kosmos har flera andra vandaliseringar inträffat under kort tid: Någon bröt sig in i Fuxernahallen och orsakade orsakade översvämning i omklädningsrummen genom att golvbrunnarna täcktes för och kranar skruvades på. Några dagar senare var det dags för Strömskolan att få påhälsning, med inbrott på fritids där man bland annat lyckades förstöra en projektor, men även i gymnastikhallen där man sprutat vatten från en brandslang över hela det nyrenoverade golvet. Avfuktningsaggregaten går nu för högtryck och EdetHus hoppas att man slipper byta golv.

EdetHus rustar sig nu för att motverka skadegörelse genom att uppgradera bevakningssystemen och sätta upp fysiska hinder för att förhindra att man kan ta sig upp på taken.

– Vi byter våra utomhuskameror nu till utrustning med fyra gånger bättre upplösning, dessutom är de mycket mer ljuskänsliga så att mörkerbilder blir betydligt bättre. Vi kommer också att utöka antalet kameror utomhus, liksom se till att det även är larm uppe på vinden dit man tagit sig via takluckor, berättar Martin Löfqvist, säkerhetsansvarig på EdetHus.

Dessutom kommer man att ta en diskussion med facket om att kunna sätta upp kameror även inne på Fuxernaskolan, där man haft en hel del incidenter just inomhus.

I Strömskolans gymnastikhall ämnar man byta passersystem, så att varje förening som hyr hallen efter skoltid får ta ansvar för att larma på och av.

– Vi har polisanmält den senaste tidens händelser, och kommer att arbeta kontinuerligt med att öka säkerheten på skolorna, avslutar Martin Löfqvist.