Under våren har EdetHus haft ett litet försöksprojekt med odlingslådor till ett antal intresserade hyresgäster. Hos Ola Wilander på Kalvhagen knakar det av växtkraft i odlingslådan som står i kanten av gräsmattan  som löper runt huskroppen. Här har de kunde skörda gräslök och persilja till midsommar och nu är det dags för potatis av sorten Minerva.

– När vi bodde i Hjärtum hade vi potatis i hinkar, och det funkar jättebra. Bra också att EdetHus nu ställt upp med odlingslådor, hoppas de fortsätter med det. Vi tar gärna fler, och vi vet grannar som också vill odla.

En del tycker att odling känns krångligt och svårt, men Ola tycker absolut att man ska våga prova. Har man bara balkong kan man odla allt möjligt ätbart, och tomater är en klassiker. Vill man inte odla från frö kan man köpa färdiga småplantor i blomsterhandeln, som man sedan planterar om när de börjat växa till sig.

– Om man ändå vill odla något från från början, kan man köpa såband där fröerna sitter fast i en remsa med rätt avstånd. Man gör bara en skåra i jorden, lägger dit fröbandet, täcker med jord och så vattnar man.

Ola och hans fru Malin har även odlingar på sin balkong i form av chili, paprika och tomater. Nu när de har en riktig odlingslåda har de passat på att pröva saker de inte haft innan, bland annat purjolök som kikar upp ur jorden, liksom vitkål som dock inte är så stor ännu.

– Pumpan växer också fint, men den dröjer till hösten innan man kan skörda, säger Ola.

På Södra Ledningsgatan har Ann-Karoline Adolfsson en odlingslåda nära entrén, där sockerärterna frodas tillsammans med gräslök, dill och en smultronplanta. Hon har även planterat en basilika som hon köpt i affären, och kryddväxter från mataffären går ju utmärkt att plantera ut i trädgården där de kan växa sig stora.

Ann-Karoline är uppvuxen på landet där hennes föräldrar odlade potatis och andra grönsaker. Själv har hon tidigare mest odlat tomater, men när hon läste om EdetHus odlingslåde-projekt nappade hon.

–  Jag tänkte det kunde vara kul att att odla något mer, och det blev ju riktigt bra!

Hennes två katter ställer sig ibland mot kanten av lådan för att inspektera. Men än så länge har de låtit bli att hoppa upp i lådan konstaterar Ann-Karoline, som trivs väldigt bra på Södra Ledningsgatan där hon bott i fyra år.

– Tidigare bodde jag i centrumhuset, och då blev det krångligt med katterna. Jag blev jätteglad när jag kunde flytta hit, för det här är ju lite som ett radhus och katterna kan vara ute som de vill. Jag har precis börjat göra om lite på uteplatsen och det känns roligt att man har en egen liten täppa man kan greja på, både på fram- och baksidan. Jag har en hel del planer och nu när det växer så bra i lådan tänker jag att det skulle vara roligt med en till, kanske för fler smultron. Vi får se hur jag gör.

Under hösten ska EdetHus utvärdera odlingsprojektet och utifrån det se hur man ska gå vidare.

(Bild nedan: Vitkål på väg upp)(Bild nedan: Ann-Karoline Adolfsson med de 13-åriga katterna Molly och Manfred)(Bild nedan: Ann-Karoline har även petat ner en basilika från mataffären i sin odlingslåda)